Dobanda fixa pe un an, momeala bancilor

Marti, 09 Septembrie 2008, ora 08:07
1799 citiri
Dobanda fixa pe un an, momeala bancilor

Cand dobanda imprumutului devine variabila, rata poate creste si cu 30%, iar un imprumut la care dobanda devine variabila dupa un an sau doi poate fi o varianta convenabila doar pentru inceput. Ulterior, rata va creste semnificativ.

Pentru ca nimeni nu mai este entuziasmat si nici nu are chef sa se inhameze la ratele tot mai mari ale creditelor imobiliare, bancile au inceput sa ofere, drept momeala, finantari cu dobanda fixa in primele luni (introductorie), informeaza Bank News.

Insa foarte putini clienti stiu ca un cost fix la debutul perioadei de creditare presupune si o rata mai mica fata de imprumuturile a caror dobanda este variabila de la bun inceput.

Acest lucru ii determina pe romani sa solicite astfel de finantari pentru case, mergand pe principiul "platim mai putin acum si, mai tarziu, vedem cum ne descurcam". Clientii ignora in acest fel pericolul ca, dupa un an sau doi, sa nu isi mai poata achita datoria la banca din cauza costurilor in crestere.

Daca nu am lua in calcul posibilitatea unei cresteri semnificative de dobanda dupa expirarea "perioadei fericite", am putea spune ca aceasta varianta este chiar mai avantajoasa. Experienta a dovedit, insa, ca lucrurile nu stau chiar asa.

Bancile sunt destul de grijulii in a-si acoperi, pana la final, acest favor facut clientului. Ramane de vazut in ce masura oferta bancilor va fi influentata de impunerea regulamentului BNR privind creditarea populatiei.

Sub semnul noile norme de creditare, bancile ar putea sa abandoneze acest tip de finantare si sa dezvolte noi produse care sa faca accesul romanilor mai facil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#dobanda, #banci, #client, #serviciu, #facil, #favor , #stiri economice