Economia din Japonia, la prima crestere dupa cutremurul din martie

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 10:03
1408 citiri
Economia din Japonia, la prima crestere dupa cutremurul din martie
Foto:reuters.com

Economia Japoniei a renascut in al treilea trimestru al anului, aflandu-se la prima crestere dupa cutremurul devastator din martie.

Produsul Intern Brut al Japoniei a crescut cu 1,5% in al treilea trimestru al anului 2011, in comparatie cu trimestrul anterior, a anuntat un membru al guvernului nipon, potrivit BBC.

Cresterea survine dupa trei trimestre de contractie economica, indicand o rata a cresterii, anuala, de 6%.

Cu toate acestea, unii analisti cred ca o moneda yen puternica si problemele economice globale pot afecta o recuperare ulterioara a Japoniei.

Economia nipona a intrat in recesiune dupa cutremurul devastator din martie, care a cauzat pagube majore in nord-estul tarii.

Potrivit ultimilor statistici, insa, exporturile sunt in crestere, sustinand cresterea economica.

"Reintoarcerea la crestere economica in al treilea trimestru reflecta recuperarea lanturilor de aprovizionare, care au ridicat productia si consumul", a declarat Yasuo Yamamoto, de la Mizuho Research Institute.

Printre problemele care ameninta cresterea economica a Japoniei se numara un yen puternic, slaba crestere economica mondiala si impactul inundatiilor din Thailanda asupra exporturilor japneze.

"Cresterea pentru al patrulea trimestru al anului va fi incetinita si datorita inundatiilor din Thailanda", a declarat Yamamoto, completand ca "cererea externa nu va contribui mult la cresterea economica a Japoniei, datorita problemelor din Europa".

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#economie Japonia crestere, #cutremur martie Japonia, #export Japonia, #Inundatii Thailanda , #stiri economice