Economia Indiei, mai sanatoasa decat cea chineza

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 18:24
4832 citiri
Economia Indiei, mai sanatoasa decat cea chineza
Foto: publicradio.org

In toate comparatiile pe care analistii si oamenii de afaceri le fac intre China si India, cei doi giganti ai Asiei, China iese invingatoare in orice domeniu.

Este aproape o traditie ca economia chineza sa o intreaca pe cea a Indiei. Viteza cu care liderii de la Beijing isi pun in practica deciziile si politicile creeaza Indiei o imagine de economie lenta si haotica, iar infrastructura Chinei, considerata un model de dezvoltare moderna, contrasteaza puternic cu cea din New Delhi sau Mumbai, scrie revista Time.

Chiar daca recesiunea a reorganizat puterile economice si centrele financiare din lume, India pare sa iasa din criza tot pe locul doi. In acelasi timp, Beijingul este laudat peste tot in lume pentru politicile pe care le-a adoptat in timpul crizei si care au fost atat de bine gandite incat au ajutat intregul continent asiatic sa reporneasca motoarele economiei.

Totusi, India pare sa aiba un avantaj in fata rivalului sau, in acest moment. Desi cresterea economica este, in continuare, sub cea a Chinei - 6,4% fata de 8,7% - economia Indiei este intr-o situatie mai buna acum, la iesirea din criza. Guvernul din New Delhi nu se confrunta cu aceleasi pericole, asa ca le va fi mult mai usor decat rivalilor chinezi sa isi pastreze tendinta de crestere economica. Analistii sunt de acord ca India are o crestere economica mai sustenabila decat China.

Avantajul Indiei se datoreaza programului diferit de stimulare a economiei in timpul crizei. China a pus in aplicare cel mai mare program de acest fel din istorie, oferind sume uriase pentru infrastructura si reduceri fiscale. De asemenea, Beijingul a mizat pe credite. Imprumuturile acordate in 2009 s-au dublat, intr-un singur an, si au ajuns la 1,4 trilioane de dolari, adica 30% din PIB.

India nu si-a pus in pericol sistemul financiar

Combinatia de masuri luate in China a facut minuni, producand crestere economica, chiar daca exporturile au scazut cu 16%. Dar acum Beijingul trebuie sa suporte consecintele. Una dintre ele este balonul din sectorul imobiliar si numarul mare de credite, care se vor dovedi neperformante.

Potrivit estimarilor, daca 20% din imprumuturile acordate in 2009 si 10% din cele care urmeaza sa fie oferite in 2010 nu vor fi returnate, suma pierduta va fi de 400 de miliarde de dolari sau 8% din PIB. Aceste cifre le-au atras atentia guvernantilor, in cele din urma, si au inceput sa ia masuri pentru a tempera piata imobiliara si sa restrictioneze accesul la credite.

India, pe de alta parte, a luat aceleasi masuri ca orice alta tara, dar la un nivel mult mai mic. Goldman Sachs estimeaza ca pachetul de stimuli al Indiei a fost de 36 de miliarde de dolari, sau 3% din PIB. Dar mai important este ca India a reusit sa aiba crestere economica fara sa isi puna in pericol sistemul bancar. Mai mult, bancile au ramas chiar conservatoare in acordarea creditelor, iar cresterea numarului de imprumuturi acordate a fost mai mica in 2009 decat in 2008.

Analistii sustin ca nu exista un pericol creat de credite neperformante sau al unor bule pe piata imobiliara cauzate de preturile caselor.

India a reusit sa isi continue cresterea economica fara pachete uriase de stimulare, pentru ca este mai putin expusa la economia globala. Exporturile Chinei sunt de 35% din PIB, in timp ce ale Indiei sunt de doar 24%. De asemenea, daca India a fost mai protejata de efectele crizei din Vest, China a trebuit sa gaseasca o solutie pentru exporturile pe care le-a pierdut in SUA.

Modelul indian: incet si sigur

India nu este, insa, imuna la riscuri. Guvernul trebuie sa se lupte cu un deficit destul de mare. De asemenea, ultimul sezon ploios a fost foarte slab, asa ca productia agricola va fi mult mai mica, ceea ce va avea efecte negative si asupra cheltuielilor din zonele rurale.

Cresterea economica va continua, totusi, potrivit analistilor. Banca Mondiala estimeaza ca aceasta va depasi 7,6% in 2010 si 8% in 2011, cu foarte putin in spatele chinezilor care asteapta 9% in fiecare dintre acesti ani.

Prim-ministrul indian, Manmohan Singh, a comentat politicile economice ale tarii sale spunand ca o cursa va fi castigata daca se merge intr-un ritm incet si sigur. Pana acum s-a dovedit ca are dreptate.

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#India crestere economica, #India model economie, #India masuri anticriza, #China crestere economica, #China masuri anticriza , #stiri economice