Economia Japoniei va cadea in recesiune in primul trimestru din 2011

Joi, 17 Martie 2011, ora 23:31
1244 citiri
Economia Japoniei va cadea in recesiune in primul trimestru din 2011

Economia Japoniei va cadea intr-o temporara recesiune, a afirmat joi Susumu Kato, economist sef specializat pe piata nipona la banca Credit Agricole, transmite Reuters.

Produsul Intern Brut al Japoniei se va contracta in acest trimestru si in cel viitor, marcand trei trimestre consecutive de declin, apreciaza Susumu Kato.

Cutremurul si valul tsunami de vineri vor scadea PIB-ul Japoniei cu 0,6 puncte procentuale in primul trimestru din acest an si cu pana la 1,5 puncte procentuale in perioada aprilie-iunie 2011, a adaugat economistul de la Credit Agricole. Acesta a estimat ca economia Japoniei va inregistra in perioada ianuarie-martie 2011 un declin de 0,4% fata de precedentul trimestru iar in perioada aprilie-iunie 2011 declinul va fi de 1,2%.

Kato, la fel ca multi analisti, apreciaza la 15.000 miliarde de yeni, sau 3% din PIB, daunele provocate de cutremur si valul tsunami.

"Firmele se vor confrunta cu incapacitatea de a asigura componentele necesare si materiile prime", sustine economistul Tom Taylor, de la National Australia Bank. Acesta apreciaza ca printre cele mai afectate vor fi producatorii auto si de electronice: Nissan, Mazda, Honda, Hitachi, NEC, Fujitsu, Toyota si Sony, care si-au inchis fabricile din Japonia.

In zilele de luni si marti, bursa japoneza a suferit cea mai grava cadere de dupa 1987, valoarea pietei diminuandu-se cu 626 miliarde de dolari, pentru ca miercuri sa se inregistreze o revenire de 5,7%, pe masura ce fondurile speculative s-au grabit sa-si acopere pozitiile short.

Bursa japoneza a inchis, joi, in scadere cu 1,44%, investitorii urmarind evolutia situatiei la centrala nucleara de la Fukushima.

Desi pagubele inregistrate de infrastructura au fost severe, economistii sustin ca cel mai mare risc pentru economia nipona ar putea sa vina in mod indirect de pe urma unei aprecieri a yenului. Dupa cutremurul de la Kobe din 1995 yenul a crescut pana la o valoare record in raport cu dolarul, in conditiile in care firmele japoneze au repatriat fonduri.

In ultimele zile dolarul s-a depreciat cu trei procente in raport cu yenul si in prezent se apropie de nivelul scazut inregistrat dupa cutremurul din Kobe. Aceasta apreciere a yenului ar putea avea un impact major asupra producatorilor auto niponi precum Toyota, Nissan si Honda, care fabrica in Japonia intre 22 si 38% din totalul automobilelor lor.

Pentru moment guvernul de la Tokio utilizeaza 200 miliarde de yeni din rezervele de urgenta pentru a plati pentru eforturile anti-criza. Evolutia rapida a dezastrului i-a impiedicat pe oficialii guvernamentali sa puna la punct un buget de urgenta care ar putea sa se ridice la 5-10.000 miliarde de yeni.

Deocamdata injectiile uriase de fonduri din partea Bancii Centrale a Japoniei au mentinut costurile de creditare la un nivel scazut si nu exista semnale de tensiuni in sistemul financiar nipon.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#Japonia cutremur tsunami economie, #scadere economica Japonia , #stiri economice