Economia rusa ar putea stagna in 2009

Luni, 19 Ianuarie 2009, ora 10:56
900 citiri
Economia rusa ar putea stagna in 2009

Economia Rusiei ar putea stagna anul acesta, afectata de criza creditelor, iar guvernul va spori ajutoarele financiare acordate bancilor pentru asigurarea lichiditatilor, a declarat luni ministrul rus al finantelor.

Guvernul estimeaza o crestere a produsului intern brut (PIB) de pana la 2%, in timp ce rata inflatiei va ramane ridicata. Ministrul finantelor, Alexei Kudrin, estimeaza o accelerare a inflatiei la 13% in 2009, fata de prognoza guvernului din noiembrie, ce miza pe o inflatie de 8%, anul acesta, informeaza Reuters.

Acesta a declarat in cadrul unei conferinte de la Hong Kong ca se asteapta ca scaderea cererii sa duca la ieftinirea petrolului sub estimarile Agentiei Nationale a Energiei, de aproximativ 40 dolari/baril, in 2009.

Kudrin a mai spus ca Rusia se confrunta cu o provocare mai mare decat restul statelor, din cauza ieftinirii petrolului, desi pretul acestuia nu este atat de scazut ca acum 10 ani.

"Nu putem schimba tendinta de baza, dar putem sa facem tot ce ne sta in putinta pentru sprijinirea economiei", a adaugat ministrul.

Oficialii rusi continua sa aiba ca obiectiv principal liberalizarea pietelor financiare, dar criza crizelor arata ca unele sectoare ar trebui sa fie reglementate mai sever si auditarea trebuie sa fie mai ampla.

"Deciziile noastre vor fi orientate catre o transparenta mai buna, pentru ca investitorii sa cunoasca riscurile", a spus Kudrin.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#economia Rusiei Putin, #ministru finante rus, #produs intern brut, #criza financiara economica , #stiri economice