Economist Intelligence Unit afirma ca vom avea o crestere economica de 2,6%

Joi, 27 Noiembrie 2008, ora 16:34
926 citiri
Economist Intelligence Unit afirma ca vom avea o crestere economica de 2,6%

In Romania nu poate fi vorba deocamdata de o recesiune, ba chiar se va inregistra o crestere economica de pana la 3,9% in 2010, in ciuda evolutiei economice negative din Europa de Vest, a declarat un expert al Economist Intelligence Unit.

Pentru anul viitor, Economist Intelligence Unit estimeaza pentru Romania o crestere economica de 2,6%, in temperare accentuata fata de nivelul de 8% estimat pentru 2008, a spus Joan Howie, expert pentru Romania in cadrul organizatiei, citat de NewsIn.

"Ne-am redus previziunile in ceea ce priveste cresterea economica in sud-estul Europei. Daca in urma cu o luna estimam o crestere de 4% pentru 2009, acum consideram ca este vorba de o crestere de doar 2,6% in intreaga regiune", a mai spus acesta.

Chiar daca pentru Romania nu se pune, deocamdata, problema unei recesiuni, pentru ca statul sa evite o aterizare fortata din punct de vedere economic, politicile guvernului trebuie sa fie mult mai stricte, a precizat Howie.

Expertul Economist Intelligence Unit a mai spus ca banca centrala a avut o performanta excelenta in mod constant in ultimii ani, insa BNR are nevoie de sprijinul guvernului prin politici fiscale. "Or, asta nu s-a intamplat deloc", a subliniat el.

Howie considera ca aceasta este cea mai mare provocare pentru un guvern nou. "Daca vor sa readuca increderea pe pietele financiare si daca vor sa sprijine politica bancii centrale pentru a evita o criza, trebuie neaparat sa aplice o politica a veniturilor si o politica fiscala mai stricte", a spus el.

In ceea ce priveste statele din Europa de Vest, toate vor intra in recesiune in 2009, potrivit Economist Intelligence Unit, ceea ce va afecta si evolutia Romaniei.

"Germania este deja in recesiune, ori asta va avea un impact mare asupra regiunii, pentru ca importurile sale din Europa de Est vor scadea dramatic", a explicat Howie.

Investitiie straine directe in tarile din sud-estul Europei vor avea de suferit, iar acestea au un rol semnificativ in cresterea economica in ultimii ani.

Cealalta consecinta economica importanta este ca accesul Romaniei la alte forme de finantare externa, extrem de necesare, in contextul unui deficit de cont curent semnificativ, va fi foarte dificil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#crestere economica 2009, #economie Romania, #criza economica , #stiri economice