Efectele crizei: Imigrantii est-europeni se intorc acasa

Duminica, 05 Octombrie 2008, ora 13:13
2824 citiri
Efectele crizei: Imigrantii est-europeni se intorc acasa

Numerosi muncitori din tarile din Europa Centrala si de Est, veniti in Irlanda pentru a profita de boomul economic din anii '90, incep sa se intoarca in tarile de origine pe fondul crizei financiare.

"Este greu acum", marturiseste Mariusz, un angajat polonez din sectorul constructiilor, din Dublin, citat de AFP. Mariusz Makula, in varsta de 27 de ani, originar din Cracovia, lucreaza pe un santier de renovare a unui magazin de pe strada Grafton, in centrul comercial al Dublinului.

La fel ca alte mii de angajati din industria constructiilor, el a venit in Irlanda, in 2004, pentru a profita de cresterea economica a "Tigrului Celtic". Dar in ultimul timp i-a fost greu sa isi gaseasca de lucru mai mult de cateva zile pe saptamana, dupa spargerea bulei imobiliare in Irlanda si dupa declararea oficiala a starii de recesiune, pentru prima data dupa 1983.

Multi muncitori polonezi se intorc acasa sau se indreapta catre alte state europene. Mariusz, cu casca pe cap si cu vesta fosforescenta, recunoaste ca in curand s-ar putea inscrie in acest curent, dupa patru ani petrecuti in Irlanda. "Da, ma gandesc la acest lucru", a declarat el.

Putin mai incolo, un alt constructor polonez zugraveste aceeasi imagine: "Mie imi merge bine, dar daca mergeti in magazinele poloneze, numarul clientilor de acolo este foarte mic", a spus Michael, in varsta de 24 de ani, care lucreaza la construirea unui complex de centre comerciale si birouri. "Multi oameni se intorc in Polonia", a subliniat el, in timp ce bea o cafea.

Macaralele pot fi vazute in continuare in Dublin - unde au aparut complexe ultramoderne in timpul boomului din anii '90 - dar multe dintre ele stau nemiscate, deoarece criza financiara a afectat investitiile. Aproximativ 30.000 de locuri de munca din industria constructiilor au fost desfiintate anul trecut, potrivit Federatiei Industriei de Constructii.

Oficial, peste 60.000 de polonezi se afla in Irlanda, majoritatea lucrand in acest sector, dar in realitate numarul acestora ar putea atinge 250.000 de persoane.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#efecte, #criza, #polonezi, #intoarcere, #acasa, #Irlanda , #stiri economice