Efectele crizei: Islandezii au aruncat cu hartie igienica in Parlament

Duminica, 16 Noiembrie 2008, ora 15:36
1199 citiri
Efectele crizei: Islandezii au aruncat cu hartie igienica in Parlament

Intre cinci si sase mii de persoane au manifestat in liniste sambata, la Reykjavik, impotriva guvernului si conducerii bancii centrale, in contextul in care Islanda se confrunta cu o grava criza economica, a anuntat politia.

Manifestantii, care vor alegeri anticipate si schimbarea conducerii bancii centrale, aveau pancarte pe care se putea citi "Stop coruptiei".

In marja manifestatiei oficiale, sute de persoane au aruncat cu hartie igienica in cladirea Parlamentului, anunta AFP.

De cinci saptamani, islandezii manifesteaza in fiecare sambata, iar numarul participantilor creste de la saptamana la saptamana.

Economia islandeza, extrem de dependenta de sistemul sau financiar, a fost grav afectata de criza financiara internationala.

Primele trei banci ca importanta au fost nationalizate la inceputul lunii octombrie, iar guvernul negociaza in prezent un ajutor financiar international. Un numar mare de cetateni au pierdut multi banii, iar altii au ramas cu datorii mari.

Si in Elvetia, peste o mie de persoane au manifestat sambata in fata sediului celei mai mari banci din tara, UBS, la Zurich, pentru a protesta fata de un plan de salvare a acesteia aprobat de autoritati. Intr-o tara in care miscarile de protest sunt rare, manifestantii au venit din toata Elvetia, la apelul Uniunii Sindicale Elvetiene (USS).

Potrivit sindicatului, cel putin 3.500 de persoane au manifestat sambata dupa-amiaza impotriva "profitorilor", denuntand planul de salvare pentru UBS in valoare de 60 de miliarde de franci. Politia a numarat doar 900 de persoane.

"Nu jefuirii bogatiei sociale de catre banci!", "UBS, Uniunea banditilor elvetieni!", se putea citi pe pancarte.

Pe langa o depreciere a activelor de aproape 47 miliarde de dolari din cauza subprimelor (credite ipotecare riscante), banca are probleme cu justitia americana. Un membru al conducerii sale a fost inculpat, alaturi de alti angajati si clienti pentru fraudarea fiscului american, au anuntat miercuri autoritatile americane.

In plus, UBS s-a confruntat cu o criza incredere, din iulie pana in septembrie, clientii sai retragand depozite in valoare de 83,6 miliarde de franci.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#islandezi, #protest, #banci, #criza economica mondiala, #hartie igienica, #Parlament , #stiri economice