Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Eliminarea comisionului de rambursare anticipata ar putea relansa creditarea

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 08:24
1706 citiri
Eliminarea comisionului de rambursare anticipata ar putea relansa creditarea
Foto: Arhiva

Ratele dobanzilor se vor reduce si procesul de creditare va fi repornit dupa ce se va realiza modificarea legislatiei privind comisioanele de rambursare anticipata care va conduce la cresterea concurentei intre banci, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

"Consiliul Concurentei sustine aceste propuneri de modificare a legislatiei in domeniu. Chiar daca Asociatia Romana a Bancilor s-a aratat rezervata, cred ca vom gasi intelegere si toti factorii implicati vor fi rezonabili", a afirmat Chitoiu, informeaza Curentul.

Comisionul de rambursare anticipata limiteaza mobilitatea unui client de la o banca la alta. In conditiile in care dobanda este variabila si banca poate majora dobanda in functie de fluctuatiile pietei, si nu preia riscul aferent unei dobanzi fixe, comisionul de rambursare anticipata nu are justificare.

In Uniunea Europeana, bancile practica un comision de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda fixa, pentru ca ele se expun riscului ca un client sa se refinanteze la alta banca atunci cand dobanda scade. In Romania insa, acest comision impiedica trecerea de la o banca la alta.

De la mijlocul acestui an, persoanele fizice vor rambursa creditele ipotecare si de consum cu dobanzi variabile fara sa plateasca vreun comision, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) pentru transpunerea si implementarea in legislatia nationala a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului, care devine obligatorie pentru toate statele membre din 11 iunie.

In cazul imprumuturilor cu dobanzi fixe, banca va putea cere pentru rambursari anticipate o compensatie de cel mult 0,5% din principalul ramas de plata pentru scadente de sub un an si maximum 1% la perioade mai mari de un an ramase din maturitatea initiala.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#elimina comision rambursare anticipata, #relansare credite , #stiri economice