Ziare.com

Energia eoliana in Europa, de cinci ori puterea instalata a Romaniei

Vineri, 07 Septembrie 2007, ora 11:18

   

Energia eoliana in Europa, de cinci ori puterea instalata a Romaniei
Capacitatile de productie a energiei eoliene in Europa au o putere instalata de peste 40 GW, adica de cinci ori mai mare decat intreaga putere instalata a Romaniei, a declarat joi directorul Centrului Energii Regenerabile, Gheorghe Pauna. Puterea instalata in Europa reprezinta 75% din intreaga energie eoliana pe plan mondial, a spus Pauna.

Potentialul eolian tehnic amenajabil al Romaniei este de 3.000 MW, in varianta pesimista, si de 9.000 MW, in cea optimista, sustine Pauna, care este inginer la CNE Transelectrica, filiala ICEMENERG. Nivelul tintelor nationale orientative, privind ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile, in consumul intern brut de energie electrica, in perspectiva anilor 2010, 2015 si 2020 este de 33%, respectiv 35% si 38%.

Producatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile primesc un certificat verde, pentru fiecare megawatt livrat in reteaua electrica din centrale noi sau retehnologizate, trei certificate verzi, pentru fiecare megawatt livrat in reteaua electrica din sursa solara, si un certificat verde, pentru fiecare doi megawatti livrati in reteaua electrica din centrale hidroelectrice, cu o putere instalata de cel mult 10 MW.

Pentru perioada anilor 2008 2012, valoarea de tranzactionare a certificatelor verzi, pe piata centralizata a certificatelor verzi, administrata de OPCOM, se incadreaza intre 26.2 euro si 46.2 euro/certificat. Energia produsa din surse regenerabile nu este poluanta si este inepuizabila, pe termen mediu si lung, iar costurile sale sunt mult reduse, in conditiile in care pretul produselor petroliere creste.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1876 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor