Eruptia din 2010 a vulcanului islandez a costat cinci miliarde de dolari

Luni, 23 Mai 2011, ora 21:03
1781 citiri
Eruptia din 2010 a vulcanului islandez a costat cinci miliarde de dolari
Foto: flickr

Eruptia vulcanului islandez Eyjafjallajokull in luna aprilie 2010, care a impus inchiderea in totalitate sau in mare parte a spatiului aerian european timp de o luna, a provocat economiei mondiale pagube de aproximativ cinci miliarde de dolari, dintre care 2,2 miliarde numai sectorului aerian, potrivit estimarilor firmei de consultanta Oxford economics.

In 2010 norii de cenusa formati in urma eruptiei vulcanului din Islanda au provocat cea mai mare inchidere a spatiului aerian decretata in Europa dupa cel de al doilea razboi mondial, peste 10.000 de zboruri fiind anulate si mai mult de opt milioane de pasageri au fost blocati timp de o lunga, transmite AFP.

Oxford economics a estimat ca eruptia vulcanului islandez Eyjafjallajokull in 2010 a avut un impact economic mondial de 3,53 miliarde de euro, dintre care 3,31 miliarde numai in saptamana 15-21 aprilie cand spatiul aerian european a fost inchis aproape in totalitate. Potrivit acestui studiu, comandat de Airbus, sectorul aerian (transport de pasageri si de marfa) a inregistrat, in saptamana 15-21 aprilie 2010, pierderi de 1,83 miliarde de euro, insa avand in vedere ca anumite zboruri au putut fi anulate, pierderile nete s-au cifrat la 1,55 miliarde de euro.

In ceea ce priveste sectorul turistic, impactul eruptiei vulcanului Eyjafjallajokull s-a cifrat la 1,6 miliarde de dolari (1,13 miliarde de euro). Oxford economics a subliniat ca aceste pierderi au fost suportate de hotelieri si restaurante, in timp ce la nivel mondial pierderile de productivitate au fost estimate la 490 milioane de dolari (346 milioane de euro).

Cenusa de la vulcanul islandez, scoasa la licitatie

La randul sau, Asociatia Internationala a Transportului Aerian (Iata) a estimat ca pierderile inregistrate de companiile aeriene s-au ridicat la 1,7 miliarde de dolari (1,2 miliarde de euro).

In cea mai grava perioada a crizei din 2010, in zilele 18 si 19 aprilie, aproape 19.000 de zboruri au fost anulate. In ziua de luni 19 aprilie, 75% din capacitatea europeana si 29% din capacitatea mondiala a fost anulata, ceea ce a antrenat piereri estimate la 400 milioane de dolari.

Un alt vulcan islandez, Grimsvoetn, a inceput sa erupa sambata, fumul emanat ridicandu-se la o altitudine de 20 km. Cu toate acestea norul de cenusa format in urma eruptiei vulcanului islandez Grimsvoetn nu va antrena inchideri imediate, fie si partiale, ale spatiului aerian european, a estimat luni Organizatia europeana pentru siguranta navigatiei aeriene (Eurocontrol)

Vulcanologii islandezi au declarat anterior ca eruptia va dura cateva zile sau saptamani si nu va duce la un colaps in transporturile aeriene, asa cum s-a intamplat in primavara anului 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#vulcan Eyjafjallajokull, #eruptie Eyjafjallajokull costuri, #vulcan eruptie Eyjafjallajokull , #stiri economice