Este supraevaluat euro?

Luni, 29 Martie 2010, ora 18:10
3237 citiri
Este supraevaluat euro?
Foto: ArhivaFoto.ro

Subevaluarea sau supraevaluarea celor mai importante monede globale par a fi principalul subiect de discutie intre liderii mondiali, de la un yuan prea scazut la un euro prea puternic.

Dupa ce autoritatile europene au anuntat ca vor sprijini financiar Grecia, euro a inceput, din nou, sa se majoreze usor, dupa ce scazuse semnificativ, atat din cauza temerilor privind investitiile in zona euro, cat si din cauza atacurilor de tip speculativ.

In viitorul apropiat, euro are mari sanse sa ajunga, din nou, la nivelul din 2008, de 1,60 de dolari/unitate, spun analistii de la Project Syndicate.

Astfel, este usor de creat perceptia ca euro este supraevaluat, in raport cu alte monede importante, in special dolarul.

Deocamdata, Germania este singura tara care profita de un euro puternic, avand un surplus comercial semnificativ. Astfel, datorita faptului ca produsele din Germania atrag cumparatori indiferent de rata de schimb, tara a fost cel de-al doilea exportator mondial, dupa China. Exporturile sale au depasit importurile cu aproximativ 200 de miliarde de dolari, in ultimele 12 luni, adica un surplus de 6 la suta din PIB. Prin urmare, chiar daca euro s-ar aprecia si mai mult, exporturile Germaniei ar ramane competitive.

Desi nu acelasi lucru se poate spune despre celelalte tari din zona euro, la rata actuala de schimb, regiunea a avut, totusi, un surplus de peste 30 de miliarde de dolari, in ultimul an.

Iar deprecierea provocata de criza din Grecia nu a facut decat sa sporeasca acest surplus. Pentru a se atinge un echilibru, euro trebuie sa se majoreze din nou.

Restul lumii pare sa sustina aceasta tendinta. Conditiile economice actuale cer zonei euro sa aiba un deficit comercial si de cont curent semnificativ, astfel incat sa devina un mare importator.

Exista doua motive pentru acest lucru. In primul rand, tarile producatoare de petrol si China vor continua sa exporte cu mult mai mult decat importa, iar banii obtinuti astfel vor fi dirijati spre investitii straine. O mare parte din acesti bani se vor duce spre Statele Unite, insa tarile cu mari surplusuri cauta intotdeauna sa-si diversifice investitiile, iar zona euro este singura care ofera oportunitatile si infrastructura de afaceri similara celei din SUA.

Insa zona euro nu poate primi mai multe investitii straine decat daca are un deficit, adica daca isi majoreaza importurile in raport cu exporturile. Pentru acest lucru va fi nevoie de un euro mai putin competitiv, mai mare fata de dolar si alte monede.

In al doilea rand, tarile cu rezerve mari de dolari isi vor transforma o mare parte din acestea in euro. Bancile centrale din Asia si Orientul Mijlociu si-au mentinut, in mod traditional, rezervele in dolari, ceea ce era logic, avand in vedere ca trebuiau sa jongleze cu deficitele comerciale. Insa aceste fonduri au crescut mult peste limita necesara drept rezerve de urgenta.

De exemplu, Coreea de Sud si Taiwan au rezerve in valuta de peste 250 de miliarde de dolari fiecare, iar China de peste 2 trilioane de dolari. Aceste trei tari, dar si altele, au inceput deja un proces de diversificare a rezervelor, care va continua, provocand o apreciere a euro fata de dolar.

Pe de alta parte, analistii de la The Wall Street Journal cred ca recenta apreciere a monedei unice europene va fi de scurta durata. Analistii si investitorii sunt ingrijorati de probleme structurale legate de zona euro, ce includ lipsa unei autoritati puternice in domeniul problemelor legate de bugete si dezechilibrele create de faptul ca tarile sudice si estice imprumuta si cheltuie mult, iar consumatorii germani isi economisesc toti banii.

Drept rezultat, unii analisti cred ca euro va scadea in continuare. Chris Turner, de la ING, estimeaza o valoare de 1,30 de dolari/euro, in urmatoarele patru - opt saptamani, si de 1,25 de dolari, pana la sfarsitul anului. De asemenea, Capital Economics estimeaza un euro la 1,20 de dolari, pana la sfarsitul lui 2010, si de 1,10 dolari, anul viitor.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#apreciere euro, #depreciere euro, #supraevaluare moneda unica europeana , #stiri economice
Comentarii
P
PSD_Erie
rank 1
Toarasi, asa cum scrie si la Cartea Sfanta, galbenii o sa castige ultimul razboi mondial care anceput toarasi si voi nu va dati seama!
Poza starpitorul
starpitorul
rank 5
avand in vedere orbeatza "precizie" cu care "specioletzii" de pe val strit (n-)au prevazut absolut nimic despre prabusirea pietei imobiliare si implicit a hartiilor verzi fara acoperire...