Euro e la pamant din cauza Greciei

Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 18:14
4664 citiri
Euro e la pamant din cauza Greciei
Foto: Arhiva

Moneda unica europeana s-a depreciat semnificativ fata de lira sterlina, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimele patru luni, dar si fata de dolarul american, analistii dand vina pe deficitul bugetar imens al Greciei.

Investitorii par sa isi piarda increderea in euro, dupa ce problemele majore din Grecia au scos la iveala fragilitatea unor state membre ale zonei euro.

Pe langa faptul ca deficitul bugetar al Greciei nu poate fi controlat, Guvernul de la Atena este invinuit ca a ascuns celorlalte state cat de mare este acest deficit, punand, astfel, la indoiala, toate statisticile legate de statul elen.

"Evenimentele din Grecia, cu siguranta, pun in lumina proasta euro. Subliniaza faptul ca un euro puternic poate provoca probleme in regiune si reinvigoreaza discutiile depre faptul ca euro ar trebui mentinut la o cotatie mai slaba", a spus strategistul Rob Minikin, de la Standard Chartered, citat de Reuters. El a adaugat ca se asteapta la o depreciere importanta a monedei unice europene in urmatoarea perioada.

Fata de lira sterlina, euro s-a depreciat cu 0,6 procente, ajungand la valoarea de 87,82 de penny, cel mai scazut nivel de la mijlocul lunii septembrie 2009. De altfel, lira sterlina s-a apreciat si fata de dolar, ajungand la un curs oficial de 1,6380 dolari/unitate.

Potrivit analistilor, lira sterlina a avut de castigat de pe urma statisticilor pozitive privind sectorul imobiliar britanic, dar si datorita zvonurilor ca GDF Suez, gigantul de utilitati francez, ar dori sa fuzioneze cu International Power din Marea Britanie.

Moartea lenta a Greciei

Euro a pierdut 0,4 procente fata de dolarul american, pana la nivelul de 1,4335 dolari/unitate, determinand analistii sa declare ca atat economia Greciei, unde deficitul bugetar este de 12,7 procente din produsul intern brut, cat si a Portugaliei, ar putea avea o "moarte lenta", avand in vedere ca cea mai mare parte din averea nationala trebuie directionata spre plata datoriilor.

"Daca Uniunea Europeana decide sa salveze Grecia, fie prin intermediul Bancii Centrale Europene, fie direct, prin intermediul membrilor UE, ar da un semnal negativ celorlalte tari din zona euro", a explicat Jennifer Underwood, strategist la Europe Arab Bank din Londra, citata de Bloomberg.

Pe de alta parte, daca Grecia nu va primi ajutor si va intra in incapacitate de plata, moneda unica europeana ar fi supusa unor imense presiuni pe piata de schimb externa, punand in pericol si alte state mai slab dezvoltate din zona euro.

In acesta saptamana, ministrii de Finante din zona euro vor cere Greciei, in mod oficial, sa-si imbunatateasca practicile de contabilitate si administratia principalelor institutii de stat, relateaza AFP.

In acest an, grecii ar trebui sa economiseasca peste 10,3 miliarde de euro prin intermediul unui sistem de impozitare mai eficient, sa taie costurile si cheltuielile, pentru a ajunge la un deficit de 2,8 procente din PIB, pana in 2012.

Deja, mai multi oficiali europeni au criticat aspru Atena pentru ca a permis un asemenea deficit, punand in pericol moneda unica europeana.

"Grecia ne pune sub o presiune foarte mare. Euro va fi intr-o pozitie dificila pentru urmatorii cativa ani", a spus cancelarul german, Angela Merkel.

De asemenea, mai multe voci au spus ca Grecia ar trebui data afara din zona euro, insa presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat ca o asemenea masura ar fi "absurda".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#depreciere euro, #deficit bugetar Grecia , #stiri economice