Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Europa in alerta: Grecia mai trebuie salvata o data. A treia oara

Vineri, 07 Februarie 2014, ora 09:50
3408 citiri
Europa in alerta: Grecia mai trebuie salvata o data. A treia oara
Foto: La Tribune

Expertii europeni observa cu destula ingrijorare ca, pe la mijlocul anului 2014, Grecia va alerga din nou dupa credite. Luna iulie este ultima scadenta a ajutoarelor deja primite, cu care Grecia s-a mai redresat, dar tot n-a ajuns la mal.

In prezent, specialisti din Ministerul Federal de Finante de la Berlin incropesc un plan pentru a ajuta Grecia a treia oara, respectiv dupa ce primul ajutor n-a scos-o din prapastie, iar al doilea este scadent in iulie 2014 si s-ar putea sa nu existe alta solutie decat un nou "pachet de salvare", scrie La Tribune.

Este greu de spus daca n-a fost satisfacator planul anterior, daca Grecia n-a pus in aplicare corect reformele care i-au fost recomandate sau daca ambii factori au contribuit in egala masura.

Oficialii europeni acuza Grecia ca n-a pus in aplicare decat pe jumatate reformele prevazute, desi cunosc cu totii faptul ca, la aplicarea lor, guvernul s-a confruntat cu convulsii sociale, deloc neglijabile.

S-a vazut si la televizor cum se razvratea mutimea in piata Sigma, chiar impotriva celor care au dotat tara numai cu "pachete de salvare", date in ultimul moment.

Pe de alta parte, la Berlin, ideea unei restructurari a datoriilor grecesti a fost dezmintita oficial. Este si normal. Ar fi foarte periculos sa simta cetateanul german ca se atinge cineva de sfintenia banului sau.

De aceea, probabil ca nici nu se va atinge. Sunt in clubul euro si alte state care pot fi constranse sa contribuie din nou la incurcaturile Greciei, rolul Germaniei fiind mai mult de administrator si de garant al afacerii.

Germania a atentionat si de data aceasta ca orice ajutor va fi conditionat de faptul ca guvernul elen se angajeaza sa puna in aplicare reformele, care insa stau neaplicate.

Aici este de fapt cheia problemei. Reformele constau in cunoscuta austeritate, recomandata cu piciorul in prag de la Berlin, dar care n-a dat rezultatele scontate nici in Grecia si nici in alte parti. Nu le poate spune nimeni grecilor: luati exemplu de la Cutare. Respectivul Cutare este la fel de impotmolit, daca a contat numai pe austeritate.

Ca umare, un raport al "Troicii" precizeaza ca numai jumatate din reformele prevazute au fost aplicate, iar costurile lor au depasit asteptarile. Daca Grecia le aplica pe toate, costurile erau si mai mari. Cu ce se alegea?

Costurile imprumutului, mai mari decat beneficiile?

Dilema Greciei este in acest moment de nepatruns. Fara bani, ramane cu rezervorul gol chiar la mijlocul anului, daca nu cumva la europarlamentare. Ca sa primeasca bani, trebuie sa aplice reforme costisitoare, care au dovedit nu numai ca nu prea dau rezultate, dar sunt si impopulare.

Intrucat "al treilea pachet de salvare" se pregateste la Berlin, tot de acolo sosesc inevitabilele conditii: "programul va depinde de modul cum Guvernul elen se angajeaza sa puna in aplicare reformele".

Care reforme? Cele care n-au reusit pana acum? Daca asa se pune problema, opinia pulica da de inteles ca este pregatita si de alegerile anticipate, dar nu poate sti nimeni unde pot duce ele.

In pincipiu, alegerile sunt o solutie a democatiei si nu pot duce decat la ceva bun. Dar nu avem nicio siguranta in ce masura alegatorii vor realege actuala alianta Pasok sau se vor indrepta spre gruparile extemiste care nu lipsec deloc si chiar ar putea respinge pachetele de ajutor, preferand haosul.

In fata haosului, s-ar putea ca insasi imbatabila logica germana sa se arate neputincioasa.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Grecia reforme, #Grecia ajutor financar, #Grecia pachet de salvare , #stiri economice