Ziare.com

Excedent bugetar de 0,87% din PIB, dupa primele 9 luni din 2015

Luni, 26 Octombrie 2015, ora 19:38

   

Excedent bugetar de 0,87% din PIB, dupa primele 9 luni din 2015
Executia bugetului general consolidat la sfarsitul primelor noua luni din 2015 s-a incheiat cu un excedent de 6,1 miliarde lei, respectiv 0,87% din PIB, fata de excedentul de 0,4 miliarde lei, respectiv 0,06% din PIB, inregistrat la aceeasi data in anul 2014, conform datelor publicate luni de Ministerul Finantelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 169,1 miliarde lei, reprezentand 24% din PIB, au fost cu 8,8% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar ca pondere in PIB cu 0,7 puncte procentuale.

Excedentul bugetar a ajuns la 1,06% din PIB, dupa primele sapte luni ale anului

"S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din: impozitul pe venit (+13,6%), TVA (+12,5%), venituri nefiscale (+12,8%), impozit pe profit (+10,9%) si accize (+8,2%). Incasarile din contributii de asigurari sociale au scazut doar cu 1,4% fata de anul anterior, fiind influentate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor angajatorilor, cat si de cresterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contributie catre pilonul II de pensii. La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 2,9%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 5,5% si venituri nefiscale cu 1,7%", se mentioneaza in comunicatul publicat de MFP.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Rectificarea: Deficitul de politici europene din spatele excedentului bugetar

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 162,9 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 5,1% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,2 pp ca pondere in PIB.

O reducere semnificativa s-a inregistrat in cazul cheltuielilor cu dobanzile (-8,1%) ca urmare a sezonalitatii platilor si a scaderii randamentelor la titlurile de stat.

"In paralel, se remarca o crestere semnificativa, cu 41,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 19,0 miliarde lei, respectiv 2,7% din PIB, in termeni nominali cu 15,4% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent", precizeaza reprezentantii MFP.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1905 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Jos Ponta !

Sunt doar niște cifre mincinoase, Ponta trebuie să-și dea demisia !

 

Dovezi de Incompetenta

Cine a citit si inteles un manual de economie stie ca aceasta cifra este dovada catastrofei care ne asteapta.
E dovada pura ca se strange surubul prosteste cu taxe aberante iar investitiile sunt o bataie de joc.
E rau si sa ai deficit de 10%, nu zic. Dar spre exemplu UK are aceasta cifra si nu se simte, avand somajul cel mai scazut dintre MP/UE cu salarii salarii, nu 6 meleoane.
Nu uitati ca si PCR intrase in plasa, facand economii, prin blocarea banilor in buzunare-lipsa marfii pe piete, dobinzi de 2%(azi ele sunt de -2%). Unde a ajuns pecere o sa ajunga si pesede. Melanjul asta de a plati pe cei care nu muncesc si ai taxa orbeste pe cei care au indrazneala sa o faca nu-i a buna!
Leul nu este sus, este orbitor de sus, ptr marfurile care le producem, cantitate, calitate, volum samd

 

Baliverne

In educatie si cercetare s-a alocat mult sub valoarea "legala". A fost adus un motiv "logic": nu sunt bani. Uite ca bani erau, doar ca nu au fost alocati.
In sanatate se aloca totdeauna prea putin. Folosind acelasi argument "logic".

Cel putin unul dintre cele doua domenii puteau fi aduse mai aproape de normal.

Educatia ar trebui sa primeasca 6% din PIB, cercetarea 1% (adica un total de minim 7% :)).

 

Tot ce este excedent bugetar este ceea ce nu s-a consumat pentru

investitii! In plus, numai un contabil stupid isi face un plan contabil in care apar excedente !!! Inseamna ca toate scenariile sint fanteziste... nu ma mira din partea specialistului dr Viorel :)))

Le las pe slugile lui Ponta sa va explice ce bun este Ponta si ce rauvoitori sint restul persoanelor :)))

 

Numai in opozitie sa nu fii in perioada asta, cand Guvernul

e doldora de morman! Pontache tace si face!)))))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor