Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fermierii de bovine primesc subventii doar daca le-au vandut

Marti, 27 Mai 2008, ora 16:45
3191 citiri
Fermierii de bovine primesc subventii doar daca le-au vandut

Crescatorii de bovine primesc subventii doar pentru efectivul inregistrat la 31 ianuarie 2007, data de referinta negociata de Romania la Bruxelles, astfel incat poate beneficia de sprijin financiar un fermier care si-a vandut animale intre timp, dar nu si cel care a cumparat noi bovine.

Potrivit legii, prima pe exploatatie se acorda producatorilor agricoli o singura data pe an, in functie de efectivul de bovine inregistrat in Registrul national al exploatatiilor la data de 31 ianuarie 2007, care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: exploatatia sa fie de minimum trei capete de bovine, varsta bovinelor sa fie de minimum sase luni, exploatatia sa fie inregistrata in Registrul national al exploatatiilor la data solicitarii primei si sa nu aiba datorii la bugetul de stat si la bugetul local.

Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Dorel Secara, sustine ca, la solicitarea crescatorilor de animale, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a cerut Comisiei Europene modificarea datei de referinta, insa nu a primit un raspuns satisfacator.

"Ministerul Agriculturii a facut trei demersuri la Bruxelles pentru modificarea acestei date, dar raspunsul primit a fost ca trebuie deschis tot capitolul de negocieri pentru agricultura pentru a se realiza aceasta modificare", a spus Secara.

In afara de proprietarii care detineau bovine la data de 31 ianuarie 2007, mai pot beneficia de subventii si cei care au infiintat exploatatii anul trecut, insa doar daca nu au avut activitate agricola inainte.

Presedintele patronatului din industria laptelui APRIL, Valeriu Steriu, sustine ca data de referinta stabilita pentru acordarea subventiilor se poate modifica, prin anumite "corectii" facute de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Crescatorii de animale pot depune cereri, pana pe 15 mai, pentru obtinerea primelor pe exploatatie si pe cap de animal.

Conform datelor furnizate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), pana la data de 24 mai au fost depuse 23.756 de cereri pentru 156.587 de bovine si 780 de cereri pentru 113.511 de ovine si caprine.

In intervalul 1 mai - 15 iunie, crescatorii de animale pot depune cereri, pentru obtinerea subventiei de 490 de lei pentru bovine si de 45 de lei pentru ovine si caprine.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#vanzare, #fermieri, #cumparare, #Ministerul Agriculturii, #bovine , #stiri economice