Finantele vor sa ia 4 miliarde lei in ianuarie prin emisiuni de titluri de stat

Luni, 04 Ianuarie 2010, ora 13:20
1406 citiri
Finantele vor sa ia 4 miliarde lei in ianuarie prin emisiuni de titluri de stat

Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa atraga in ianuarie 4 miliarde de lei prin cinci emisiuni de titluri de stat, in conditiile in care pentru primul trimestru a anuntat un volum indicativ de 10-12 miliarde lei, iar deficitul bugetar din 2010 a fost stabilit la 5,9% din PIB.

Astfel, ministerul a programat prima licitatie din acest an pe 7 ianuarie, cand ar urma sa ia din piata 500 milioane lei prin obligatiuni pe 5 ani. Pe 11 ianuarie, MFP vrea sa emita titluri de stat cu maturitate la 6 luni de 1 miliard lei.

A treia licitatie din ianuarie a fost programata pe 18 ale lunii, cand ministerul vrea sa imprumute 1 miliard lei prin titluri de stat pe 1 an. Totodata, pe 21 ianuarie, Finantele vor sa ia 500 milioane lei prin obligatiuni pe 3 ani.

Ultima licitatie din aceasta luna va avea loc pe 25 ianuarie, cand MFP si-a propus sa ia 1 miliard lei, prin certificate de trezorerie cu discont pe 6 luni.

La ultimele licitatii de titluri de stat din 2009, randamentul platit investitorilor a fost de 10% pe an, Finantele refuzand sa plateasca mai mult.

In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), ceea ce reprezinta de peste cinci ori mai mult decat in 2008.

Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 5,9% din produsul intern brut (PIB).

MFP a anuntat pe 28 decembrie ca, "in anul 2010, volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi lansate de MFP pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul deficitului bugetar, de 5,9% din PIB, care urmeaza sa fie finantat in proportie de circa 50% de pe piata interna si de nivelul refinantarilor de titluri de stat scadente in anul 2010, care este in suma de 24,59 miliarde lei pentru portofoliul actual de titluri de stat".

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#emisiuni titluri stat, #eitere actiuni, #Ministerul Finantelor , #stiri economice
Comentarii
Poza Berceanu_Umbrarescu_Basescu
Berceanu_Umbrarescu_Basescu
rank 1
finantele romaniei..sunt buzunarul meu si aal famigliei..