Fitch: Romania ar putea adera la euro abia in 2015

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 19:08
998 citiri
Fitch: Romania ar putea adera la euro abia in 2015

Romania ar putea adera la zona euro in 2015, conform ultimei estimari realizate de agentia de evaluare financiara Fitch Ratings.

Aceeasi data este prevazuta si pentru Bulgaria, in timp ce Estonia, Lituania si Polonia ar putea adopta moneda euro in 2013 iar Cehia, Ungaria si Letonia ar putea adera la zona euro in 2014.

'Ratingurile Fitch acordate in Europa de Est nu iau in calcul asteptarile ca autoritatile Uniunii Europene sa permita adoptarea rapida a monedei euro, ca raspuns la actuala criza economica si la presiunile financiare cu care se confrunta multe state din regiune', a declarat seful departamentului de ratinguri suverane pentru Europa emergenta al Fitch, Edward Parker.

Euro, medicament pentru criza

Dificultatile financiare cu care se confrunta unele state din Europa de Est, in special tarile baltice, au ridicat problema adoptarii mai rapide a monedei euro, care ar reprezenta un remediu politic eficient sau o 'strategie de plecare'.

Fitch observa ca pozitia Bancii Centrale Europene, a Comisiei Europene si a Uniunii Europene este ca o tara poate adopta moneda euro doar daca indeplineste criteriile de la Maastricht. Criteriile de convergenta, stabilite prin Tratatul de la Maastricht, prevad o inflatie care sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 la suta nivelul atins in tarile cel mai bine plasate din punctul de vedere al stabilitatii preturilor, un deficit bugetar anual sub trei la suta din PIB si o datorie publica sub 60 la suta din PIB.

De asemenea, criteriile se refera la stabilitatea ratei de schimb (respectarea benzilor normale de fluctuatie din cadrul mecanismului ratei de schimb timp de doi ani, fara a devaloriza moneda, comparativ cu moneda altui stat membru al UE, in aceasta perioada) si la o rata a dobanzii pe termen lung care sa nu depaseasca cu mai mult de doi la suta rata din cele trei state membre ale UE in care nivelul inflatiei este cel mai scazut.

In pofida ingrijorarilor UE in legatura cu problemele cu care se confrunta unele state din Europa de Est, a dorintei de a furniza asistenta financiara substantiala, Fitch nu se asteapta la o relaxare a politicii UE in legatura cu aderarea la zona euro.

Agentia apreciaza ca adoptarea monedei euro in statele din Europa de Est ar avea efectele net pozitive asupra statelor din regiune, contribuind la reducerea riscului aparitiei unor crize monetare. Pozitia Fitch este ca intrarea in zona euro poate duce la revizuirea in crestere, cu una sau doua trepte, ale ratingurilor acordate de Fitch.

'Daca ar exista o relaxare neasteptata a politicilor UE care sa duca la o adoptare mai rapida a monedei euro, atunci este de asteptat ca Fitch sa revizuiasca in crestere ratingul statelor respective', se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara.

Fitch considera ca autoritatile UE nu sunt dispuse la o adoptare 'prematura' a monedei euro, din cauza temerilor ca o tara ar putea sa nu fie capabila sau sa nu doreasca sa suporte costul economic si politic al unor ajustari pe care trebuie sa le faca pentru a adera la zona euro, si chiar sa incerce sa paraseasca zona euro, impulsionand in acest sens si alte state care utilizeaza moneda euro.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#Romania euro, #raport Fitch, #Fitch Romania , #stiri economice
Comentarii
H
Haiosul
rank 1