Fitch: Romania ar putea intra in zona euro in 2015

Joi, 06 Mai 2010, ora 18:31
1547 citiri
Fitch: Romania ar putea intra in zona euro in 2015
Foto: Arhiva

Agentia de evaluare financiara Fitch considera ca Romania ar putea adera la zona euro in 2015, alaturi de Bulgaria, Ungaria, Letonia si Polonia, potrivit unui raport, publicat joi de Fitch, ce prezinta previziuni despre adoptarea monedei unice europene de tarile est-europene.

Astfel, Fitch estimeaza ca moneda unica europeana va fi adoptata in 2011 de Estonia, in 2014 de Lituania, in 2015 de Romania, Bulgaria, Ungaria, Letonia si Polonia, iar in 2016 de Cehia. Cu toate acestea, agentia de rating atrage atentia ca instabilitatea financiara si riscurile pot duce la o prelungire a acestor date.

Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia si Romania nu au intrat inca in anticamera zonei euro (ERM II). Deorece nu indeplinesc cerinta minima de apartenenta de doi ani si nici nu se incadreaza in perioada de evaluare (primavara, pentru adoptarea monedei unice in ianuarie anul urmator), respectivele tari nu vor putea adera la Uniunea Economica si Monetara (EMU) pana cel putin in 2014.

"Criza economica a determinat o adancire a deficitului bugetar mediu al celor opt tari pana la 6,1% din PIB in 2009, de la doar 1,1% in 2007 si multe tari se confrunta cu probleme in incercarea de a revigora fiscalitatea pentru corectarea ''deficitelor excesive'' pana la nivelul de referinta de 3% din PIB'', a declarat Ed Parker, analist sef pentru Europa Emergenta din cadrul Fitch.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm,...
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare pentru imagini, denumită JPEGli, care promite să revoluționeze modul în care fotografiile sunt afișate și gestionate pe internet....
#intrare Romania zona euro, #agentie Fitch zona euro , #stiri economice