FMI atentioneaza Romania cu privire la rezervele internationale

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 22:54
1504 citiri
FMI atentioneaza Romania cu privire la rezervele internationale

Scaderea rezervelor internationale ale Romaniei cu mai mult de 2 miliarde de euro in "orice interval de 30 de zile" in timpul acordului cu FMI obliga autoritatile romane sa se consulte cu specialistii Fondului, arata scrisoarea de intentie publicata miercuri de FMI.

Potrivit memorandumului tehnic semnat de autoritatile romane cu FMI, Romania are stabilite tinte pentru evolutia rezervelor internationale nete. Astfel, raportat la nivelul calculat pentru finalul anului trecut, rezervele internationale nete ale BNR nu pot scadea cu mai mult de 9 miliarde euro in 2009.

De asemenea, acestea pot scadea cu cel mult 500 milioane euro in 2010.

In martie 2009, scaderea impusa era de maximum 3,5 miliarde euro comparativ cu finalul anului trecut, in iunie de cel mult 7,6 miliarde euro, iar in septembrie 2009 de cel mult 8,72 miliarde euro.

"Prin angajamentul asumat, urmarim mentinerea nivelului rezervelor internationale brute in 2009, ceea ce implica recuperarea intregii sume pierdute inainte de intrarea in vigoare a programului, si o crestere cu 3 miliarde euro in 2010", se mai arata in documentul publicat de FMI.

In memorandum se mai arata ca respectarea acestui plan va contribui la restabilirea increderii in economie si va permite o acoperire mai buna a datoriei pe termen scurt cu rezervele valutare.

"In planul asumat de BNR, pentru tintirea inflatiei, politica de interventie a BNR va fi aplicata in concordanta cu tintele pentru rezervele internationale nete. Orice scadere a rezervelor care depaseste 2 miliarde euro intr-un interval de 30 de zile, in perioada programului, va atrage consultari cu reprezentantii FMI. BNR va largi gama activelor pe care le accepta ca garantii pentru imprumuturile sale", se mai precizeaza in documentul publicat de Fond.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#FMI acord Romania, #FMI rezerve bani, #Romania rezerve internationale , #stiri economice