FMI: Daca se grabesc, statele dezvoltate risca o noua recesiune

Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 19:44
1025 citiri
FMI: Daca se grabesc, statele dezvoltate risca o noua recesiune
Foto: Arhiva

Statele dezvoltate sunt in pericol de a intra din nou in recesiune daca recurg prea devreme la masuri de iesire din criza, a avertizat luni directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn.

Revenirea cererii private si a pietei muncii sunt conditii prealabile pentru retragerea masurilor de sustinere a economiei, insa calendarul de retragere a acestor masuri este diferit de la tara la tara, potrivit oficialului, citat de publicatia Les Echos.

"Revenirea este apatica in tarile dezvoltate", a afirmat Strauss-Kahn. "Este nevoie de prudenta, caci revenirea este fragila", a completat el.

Directorul FMI a folosit in argumentatia sa experienta Japoniei, care a suferit o criza financiara de la finalul anilor '90, subliniind ca aceasta demonstreaza ca revenirea economiei nu se produce decat dupa ce companiile si bancile isi curata bilanturile. El a apreciat ca, pe plan mondial, o mare parte a activelor depreciate nu a fost inca dezvaluita.

Potrivit directorului FMI, principala prioritate a multor state va deveni in curand contracararea indatorarii publice, la care acestea au recurs in perioada crizei.

De asemenea, directorul pentru Europa al FMI, Marek Belka, a estimat, intr-o nota postata pe blogul sau, ca masurile bugetare si monetare luate pentru a scoate statele europene din criza trebuie inca mentinute, pentru ca economia ramane intr-o situatie fragila.

"Nu mai suntem pe marginea prapastiei, ca in 2009, aproape toate economiile europene ies acum din recesiune. Dar nu este sigur ca am revenit pe un teritoriu stabil", a apreciat Belka.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cuprinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#FMI masuri anticriza, #FMI recesiune noua, #FMI estimare economie , #stiri economice
Comentarii
S
Sorin S. - Independentul
rank 1
Ce stie pungasul-sef si nu stie legiuitorul si cetateanul de rand ( omul-legii, pentru ca se uita in alta parte, iar cetateanul, intrucat sufera de ' turmentatie ', ori de ' orbu-gainilor ' )