FMI: dezechilibrele economice se vor reduce mai repede

Miercuri, 20 Februarie 2008, ora 12:00
1353 citiri
FMI: dezechilibrele economice se vor reduce mai repede

Dezechilibrele economice mondiale s-ar putea diminua intr-un ritm mai alert decat se estima anterior, insa reechilibrarea economiei necesita in continuare numeroase eforturi, potrivit unui raport publicat miercuri de Fondul Monetar International, preluat de Reuters.

"Dezechilibrele economice par sa fi atins apogeul in 2006-2007 si s-ar putea restrange mai repede decat credeam anterior, insa mai sunt multe de facut pentru a corecta un dezechilibru ingrijorator al economiei la nivel mondial", scrie publicatia interna a FMI, IMF Survey, detaliind raportul.

FMI a mai transmis ca, in contextul increderii slabe din piata si al actualelor dezechilibre economice, riscurile unei ajustari haotice sunt in continuare "un motiv clar de ingrijorare".

Potrivit FMI, recentele tulburari ale pietelor financiare mondiale, declansate de criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat din Statele Unite, au aratat cat de rapid si de imprevizibil se pot misca pietele.

Anul trecut, FMI a purtat discutii in randul a cinci mari economii: Statele Unite, zona euro, Arabia Saudita, China si Japonia, pentru a reduce dezechilibrele mondiale declansate de un deficit comercial al Statelor Unite si de un excedent masiv al Chinei si al producatorilor de petrol precum Arabia Saudita.

FMI a notat ca incetinirea cresterii economice americane si deprecierea dolarului au ajutat la diminuarea deficitului de cont curent al Statelor Unite mai repede decat se estima, la 5,5% din produsul intern brut (PIB) in 2007, arata NewsIn.

In tarile cu excedent, au existat si politici de reducere a dezechilibrelor, potrivit FMI. In zona euro, pierderile mari inregistrate de banci in legatura cu criza creditelor ipotecare din Statele Unite au indicat ca este necesar sa se aprofundeze integrarea financiara, si, de asemenea, sa se consolideze aranjamentele de stabilitate financiara, mai arata FMI.

In Japonia, sunt necesare reforme economice pentru a incuraja cresterea economica si pentru a sustine cererea interna.

In Statele Unite, incetinirea activitatii economice a afectat progresele in reducerea deficitului fiscal, potrivit FMI, care a subliniat ca stimulii economici trebuie sa fie mentinuti "strict temporar si bazati pe obiective".

FMI a avertizat ca volatilitatea pretului petrolului, care a depasit marti 100 dolari/baril, ar putea incetini ritmul de reducere a dezechilibrelor, pe fondul cererii puternice din partea economiilor emergente si al temerilor legate de productie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
#fmi, #dezechilibre, #economice , #stiri economice