FMI exagereaza criza din Romania ca sa ne puna conditii mai drastice

Joi, 19 Martie 2009, ora 12:18
1814 citiri
FMI exagereaza criza din Romania ca sa ne puna conditii mai drastice

Trecerea de la o crestere economica de 7,1% in 2008 la una de -4% in 2009, asa cum estimeaza FMI, ar fi mult prea abrupta si de neexplicat, considera o parte dintre oamenii de afaceri si analistii din Romania.

Acestia considera ca FMI a exagerat in mod deliberat cifrele referitoare la comprimarea economiei si la deficitul bugetar pentru a putea impune conditii mai multe si mai dure pe parcursul negocierilor pentru acordarea imprumutului international.

"FMI ar putea sa picteze situatia mai rau decat se prezinta ea, pentru a putea fi folosita ca avantaj in procesul de negociere al imprumutului cu Romania", considera omul de afaceri Marius Ghenea, presedintele PcFun, citat de Business Standard.

De aceeasi parere sunt si sindicalistii. "Este un semnal, ca sa ne creeze o dificultate din start, sa incerce sa puna pe umerii nostri cat mai multe conditii," a precizat Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia.

Nici Adrian Izvoranu, directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), nu crede ca aceste cifre sunt reale. "Din pacate, nu stim cine a calculat aceste cifre si cum au fost ele calculate. Mi-e teama ca sunt "cifre politice" aruncate in piata, pentru a se obtine ceva anume. In general, FMI este o institutie foarte pesimista, care pune intotdeanua raul in fata si lucreaza cu cifre foarte pesimiste. Este posibil sa nu fie chiar asa", a precizat reprezentantul ACPR.

Avand in vedere situatia in care s-a ajuns, oamenii de afaceri sustin ca negocierile cu FMI ar fi trebuit purtate in toamna anului trecut. Atunci, Ungaria a contractat un imprumut de la FMI cu o dobanda de 2,6%, in timp ce Romania nu va plati acum o dobanda mai mica de 3%.

"Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania a sustinut ca un imprumut de la FMI trebuia negociat inca din noiembrie, cand previziunile erau pozitive pentru Romania si astfel conditiile ar fi fost mult mai favorabile", a declarat Florin Pogonaru, presedintele AOAR.

Pe fondul acestui pesimism, reprezentantii oamenilor de afaceri sustin ca se induce un climat dezastruos care intoarce orice investitor strain, pentru ca nimeni nu se apuca de afaceri in aceste conditii.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#fmi Romania, #oameni afaceri, #analisti, #sindicate, #Marius Petcu, #Marius Ghenea , #stiri economice