Ziare.com

FMI: Guvernele trebuie sa se implice in sistemul bancar

de Teodora Bodeanu
Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 22:07

   

FMI: Guvernele trebuie sa se implice in sistemul bancar
Zona euro trebuie sa intervina mai mult in sistemul bancar, pentru a face fata crizei economice, a avertizat Fondul Monetar International.

In timp ce Statele Unite si Marea Britanie au recurs la teste de stres si au fortat bancile sa-si curete bilanturile contabile, in zona euro, autoritatile sunt criticate pentru ca nu intervin sa deblocheze sistemul financiar.

"Pentru a asigura redresarea si intoarcea la profit, guvernele trebuie sa actioneze decisiv, in special in sectorul financiar", au spus oficialii FMI, intr-un raport anual despre economia europeana, citat de Financial Times.

Potrivit institutiei financiare internationale, un element cheie, care lipseste, este strategia proactiva, ce ar implica calcularea capitalului necesar pentru a face fata recesiunii, curatarea sistemului financiar de active toxice si restructurarea institutiilor slabite.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/ angajat. Afla mai multe AICI!

Reprezentantii FMI au spus ca datele adunate sugereaza un declin al economiei din zona euro, ceea ce inseamna ca redresarea va fi "moderata" in prima jumatate a anului viitor.

Analistii se tem si de faptul ca, din cauza faptului ca economiile din zona euro depind mai mult de imprumuturi bancare, fata de SUA si Marea Britanie, care depind de pietele de capital, un sistem bancar paralizat va duce la o criza a creditelor si mai adanca, in Europa.

FMI a mai spus ca bancile europene trebuie, neaparat, sa treaca printr-un test de stres, care va determina de cati bani au nevoie pentru a fi viabile si le va forta sa isi faca publice activele si sa se restructureze, la nevoie.

UE nu-si va forta membrii sa sprijine bancile

In ciuda criticilor institutiei financiare cu sediul in Washington, Uniunea Europeana a promis Marii Britanii ca supraveghetorii sistemelor financiare europene nu vor avea puterea de a obliga guvernele sa sprijine bancile, din bani publici.

Aceasta promisiune a fost facuta dupa ce Marea Britanie si-a exprimat teama ca supravegherea sistemului financiar ar putea restrictiona suveranitatea fiscala nationala a statelor membre.

In timp ce o mare parte din tarile UE e de acord cu reglementari mai severe, la nivelul Uniunii, aceste state fiind pregatite sa accepte faptul ca autoritatile de reglementare ar putea impune guvernelor anumite decizii, un mic grup de tari, condus de Marea Britanie, s-a opus acestui lucru.

Potrivit spuselor oficialilor britanici, taxele tin de fiecare guvern in parte, nu de Uniunea Europeana, prin urmare nu li se poate impune statelor cum sa foloseasca banii proveniti din taxe.

FMI a avut si un lucru bun de spus despre Europa, felicitand Banca Centrala Europeana (BCE) pentru "raspunsul impresionant in fata crizei financiare", dar a adaugat ca masurile luate trebuie acum sustinute.

"Pentru a combate problemele legate de insolvente, masurile pe termen scurt trebuie completate de programe de consolidare pe termen mediu", au conchis reprezentantii FMI.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 939 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De fapt.

Uite cum vine problema mai pe romaneste: statul preia pierderile cu banul public, in timp ce bancherii care au facut profit de miliarde ani de-a randul nu isi irosesc economiile sa salveze corabia. De fapt pentru ei e o noua oportunitate sa mai faca ceva afaceri cu banul public. Prostimea inghite si va plati nota de plata.

 

Hoti si excroci de bancheri !

Daca-i capitalism ,apoi sa fie capitalism ,nu socialism ! Bancile care nu merg ,sa fie lasate sa dea faliment ,asa ca orice firma care nu face fata concurentei ,nu "asistata" social,din bani publici !

 

DAT FIIND FAPTUL CA...

BANCILE AU GENERAT ACEASTA CRIZA... ( SAU NU???...), AR TREBUI CA GUVERNELE SA LE RESTRICTIONEZE POLITICA BANCARA !!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor