FMI: Marile economii mondiale ar putea avea nevoie de cheltuieli suplimentare

Vineri, 06 Martie 2009, ora 21:49
1101 citiri
FMI: Marile economii mondiale ar putea avea nevoie de cheltuieli suplimentare
Foto: associatedcontent.com

Cele mai mari economii ale lumii ar putea avea nevoie de cheltuieli suplimentare ca sa sprijine cresterea, dar trebuie sa ia si masuri in ceea ce priveste finantarea precara pe termen mai lung, a anuntat vineri Fondul Monetar International (FMI).

Fondul a descris o situatie sumbra a tarilor care incearca sa echilibreze riscul "unei depresiuni prelungite sau a unei stagnari" si "pierderea increderii in solvabilitatea guvernului", comenteaza Reuters.

Desi este nevoie de cheltuieli pentru a impiedica deteriorarea dramatica a situatiei economice, un nivel prea mare al acestora ar putea zdruncina increderea investitorilor in privinta sustenabilitatii datoriei guvernului, scumpind imprumuturile.

"Echilibrarea acestor riscuri va fi o provocare, dar situatia poate fi imbunatatita daca guvernele clarifica, in mod credibil, strategia lor privind asigurarea solventei fiscale", potrivit unui document al FMI, ce reprezinta parte din recomandarile Fondului pentru summitul de saptamana viitoare al G20, grupul celor mai industrializate 20 de state.

"Intr-adevar, este nevoie urgent de o clarificare mai accentuata, problema nu poate fi pur si simplu ignorata", mai scrie in documentul citat.

Majorarea datoriei guvernamentale in contextul crizei actuale nu reprezinta un risc in sine, dar tarile trebuie sa se asigure ca suplimentul de cheltuieli este unul temporar, potrivit FMI.

Fondul a atras atentia, totodata, ca multe tari importante se confrunta cu probleme cum ar fi imbatranirea populatiei, ceea ce va impovara si mai mult finantele publice.

In medie, tarile G20 au pus bazele unor pachete de stimuli ce reprezinta 1,5% din produsul intern brut (PIB) in 2009 si 1% in 2010, au mai estimat reprezentantii FMI.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#cheltuieli suplimenatare, #sfaturi FMI, #mari economii mondiale , #stiri economice