FMI: Pietele financiare in criza, salvate cu fonduri publice

Joi, 13 Martie 2008, ora 11:50
1038 citiri
FMI: Pietele financiare in criza, salvate cu fonduri publice

Guvernele trebuie sa fie pregatite sa utilizeze fonduri publice pentru a sustine pietele financiare in criza, a declarat miercuri un oficial al Fondului Monetar International (FMI), mentionand ca politica monetara ar putea fi mai putin eficienta in actuala criza a creditelor, scrie Reuters.

Este cea mai directa recomandare facuta de FMI guvernelor, de a fi pregatite sa intervina in paralel cu masurile luate de bancile centrale pentru a adauga lichiditate si a calma pietele.

Cu toate acestea, directorul managerial FMI, John Lipsky, a subliniat ca nu sustine o politica de ajutorare a companiilor cu probleme.

"Trebuie sa luam in seama toate optiunile, inclusiv posibila folosire a fondurilor publice pentru protejarea sistemului financiar", a spus Lipsky intr-un discurs tinut in fata Peterson Institute for International Economics.

"In timp ce nu sustin utilizarea fondurilor contribuabililor pentru banci individuale, consider ca rolul interventiilor din sectorul public va fi foarte important dupa ce solutiile din piata vor fi epuizate".

FMI s-a aratat, de asemenea, gata sa utilizeze propriile fonduri, in cazul in care va fi necesar, pentru a ajuta tarile sa diminueze impactul crizei, insa pentru moment coopereaza cu alte institutii internationale, precum Forumul pentru Stabilitate Financiara, pentru a lua masuri de redresare a sistemului financiar.

Rugat sa ofere detalii legate de folosirea fondurilor publice, Lipsky a spus ca "ideea ar fi potrivita in termenii unei sustineri directe a sistemului financiar mondial, intr-un mod eficient si consistent".

Banca centrala americana Federal Reserve si alte patru banci centrale au ajuns marti la un acord de a injecta fonduri in pietele de credit. Inasprirea conditiilor de creditare, in urma crizei creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat din Statele Unite, ameninta evolutia economiei mondiale.

Dupa sapte luni de criza a creditelor, Lipsky a declarat ca, fara indoiala, riscurile s-ar putea accentua si ca este necesara o actiune decisiva la nivel politic.

Cea dintai prioritate este reinstaurarea functionarii normale a pietelor financiare. De asemenea, trebuie sa se asigure faptul ca bancile dispun de capitalizarea necesara si ca devin mai transparente.

"Chiar daca se iau aceste masuri in sectorul financiar, economia mondiala si in special economiile dezvoltate se vor confrunta cu presiuni pe fondul inaspririi conditiilor de creditare", a spus Lipsky .

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#fonduri, #fmi, #interventii , #stiri economice