FMI: Promisiunile salariale risca sa dea peste cap bugetul Ungariei

Duminica, 25 Ianuarie 2009, ora 17:57
998 citiri
FMI: Promisiunile salariale risca sa dea peste cap bugetul Ungariei

Fondul Monetar International (FMI) a atras atentia Ungariei sa respecte politicile prezentate in planul sau de 25 miliarde dolari de salvare a tarii.

Oficialii FMI au subliniat faptul ca intelegerea salariala semnata la sfarsitul anului trecut reprezinta un risc major pentru tinta sa de deficit bugetar pe 2009.

Intr-un raport intermediar despre acordul de finantare a Ungariei, FMI a anuntat ca echipa sa se va intoarce la Budapesta la inceputul lunii februarie pentru a face o prima evaluare a programului.

Raportul interimar a fost intocmit pe 22 decembrie dar, de atunci, guvernul Ungariei a anuntat ca va trebui sa isi revizuiasca planurile economice, pentru ca veniturile sale bugetare ar putea fi afectate in acest an de o recesiune peste asteptari si o inflatie mai scazuta decat anticipa.

Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, a prezentat deja parerea Fondului despre progresele Ungariei intr-o conferinta ce a avut loc la inceputul acestei luni la Budapesta.

"Continuarea implementarii politicilor in linie cu programul este esentiala pentru mentinerea increderii investitorilor si minimizarea scaderii economiei. Bugetul pe 2009 adoptat pe 15 decembrie este in concordanta cu dimensiunea ajustarii fiscale prevazute in program, dar acordul semnat recent privind salarizarea din sectorul bugetar pune in pericol aceasta ajustare", a aratat FMI in raportul interimar.

Guvernul Ungariei a fost de acord in decembrie sa plateasca in 2009 salarii compensatorii bugetarilor, ca sa impace sindicatele care amenintau cu greve.

Prin pachetul de salvare de 25,1 miliarde dolari pe care l-a semnat anul trecut cu FMI si Uniunea Europeana, guvernul ungar a fost de acord sa inghete salariile bugetare si sa renunte la al 13-lea salariu pe care il primesc in mod normal circa 700.000 de persoane in fiecare an.

"Echipa FMI si-a exprimat ingrijorarea cu privire la semnalul negativ pe care il da o astfel de masura fata de angajamentul guvernului de a respecta programul si a semnalat ca reducerea rezervelor a sporit semnificativ riscul de a rata tinta deficitului fiscal", a u mai spus reprezentantii FMI.

Ungaria vrea sa reduca in acest an deficitul bugetar la 2,6% din produsul intern brut (PIB) de la un nivel estimat la 3,4% din PIB, dar aceasta tinta se afla deja in pericol din cauza veniturilor mai mici decat cele anticipate.

Comisia Europeana anunta la inceputul acestei saptamani ca se asteapta ca economia Ungariei sa scada cu 1,6% in 2009, iar premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, a spus ca o scadere cu 2-3% este mai realista.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#fmi, #deficit salarial, #Ungaria, #promisiuni salariale , #stiri economice