Francul elvetian, un pariu sigur

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 07:02
8039 citiri
Francul elvetian, un pariu sigur
Foto: Flickr

In ultimele saptamani, francul elvetian a reusit sa devina preferatul investitorilor, care se tem inca de fluctuatiile mari ale dolarului si monedei unice europene.

Motivul? Elvetia este una dintre cele mai stabile state din lume, iar moneda sa aduce profituri indiferent de climatul economic.

Potrivit economistului sef al Citi, Willem Butler, citat de Forbes, peste 40 la suta din PIB-ul mondial se afla in tarile avansate din punct de vedere economic, dar cu deficite fiscale de 10% din PIB sau chiar mai mult. Elvetia a fost exceptia care a confirmat regula.

Investitorii au facut pariuri pe majorarea francului elvetian, asumand ca banca centrala elvetiana va lua decizia de a nu mai interveni prea mult pe piata cursului valutar.

Analistii sunt de parere ca Banca Nationala a Elvetiei, care, pana in prezent, s-a opus presiunilor de aprecia francul, va permite acest lucru de acum inainte.

Paul Meggyesi, strategist la JPMorgan, spune ca Elvetia a avut o criza usoara si isi revine foarte rapid, in comparatie cu alte tari de nivelul sau. Astfel, datorita acestor doi factori, banca centrala isi va normaliza politica monetara mai devreme decat altele, inclusiv Banca Centrala Europeana sau Banca Angliei.

"In cazul Bancii Centrale Elvetiene, politica de normalizare va insemna o crestere a ratei dobanzii de politica monetara, fie in aceasta sedinta, fie in urmatoarea, dar si acceptarea faptului ca francul elvetian se va aprecia inevitabil", a spus Meggyesi, pentru Financial Times.

In plus, surplusul de cont curent, nivelul foarte mare al economiilor si riscul scazut este in contrast puternic cu instabilitatea din zona euro.

Desi este o tara mica, Elvetia este o adevarata putere. Moneda sa este sustinuta de rezervele ample de aur, disciplina fiscala si foarte putine datorii.

De asemenea, 40% din produsul intern brut este atribuit exporturilor, iar Elvetia reprezinta cel de-al treilea cel mai mare centru financiar din lume, dupa New York si Londra. In plus, acolo se afla si sediile centrale ale unora dintre cele mai mari companii farmaceutice, de inginerie si din industria alimentara.

Nu este deloc de ignorat nici stabilitatea politica, elvetienii bucurandu-se de democratie de 500 de ani, cu un legislativ care se intruneste doar de patru ori pe an, cate doua saptamani. La nivel international, tara se bucura de neutralitate, ultimul razboi in care a fost implicata fiind in 1815.

In alta ordine de idei, bursa elvetiana este recunoscuta pentru stabilitatea ei. Aproximativ 45% din actiunile tranzactionate apartin de trei mari companii: Nestle, Roche Holdings si Novartis.

Cifrele referitoare la cresterea economiei sunt si ele imbucuratoare. In februarie, preturile de consum au crescut, iar produsul intern brut al Elvetiei pentru ultimul trimestru de anul trecut a fost mai mare decat asteptarile.

Iar, incepand din luna decembrie, francul elvetian s-a apreciat cu peste trei procente fata de euro, singurul impediment in calea sa fiind banca centrala, care se temea de o majorare prea rapida.

In plus, guvernul elvetian a imbunatati prognoza privind cresterea economica din 2010, la 1,4 procente, fata de 0,7 procente, cat era in decembrie, potrivit BusinessWeek, sporind, astfel, si mai mult increderea investitorilor.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#franc elvetian, #investitii franc elvetian, #crestere economica Elvetia, #bursa Elvetia , #stiri economice
Comentarii
Poza dom_cenzor
dom_cenzor
rank 3
Prost e ala care mai crede ca in materie de finante mai e ceva sigur...
Poza ORD
ORD
rank 5
Elvetia face servicii bancare. Francul lor nu are acoperire in productie economica.