Ziare.com

Franks: Romania trebuie sa reduca deficitul bugetar ca sa evite pericole pe viitor

Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 22:39

   

Franks: Romania trebuie sa reduca deficitul bugetar ca sa evite pericole pe viitor
Datoria publica a Romaniei raportata la produsul intern brut (PIB) este mult mai mica decat a unor state precum Grecia, insa Romania trebuie sa-si reduca deficitul pentru a limita pericolele pe viitor, a declarat, vineri, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

"Este unul dintre motivele pentru care incercam sa aducem deficitul bugetar sub 3% (din PIB), pentru ca Romania sa se incadreze in criteriile de la Maastricht. Cu cat reducem deficitul mai repede, cu atat pericolele vor fi mai reduse", a spus Franks, la finalul discutiilor de la Ministerul Finantelor.

El a precizat ca discutiile cu oficialii romani vor continua sambata si duminica, pentru a se ajunge de acord in privinta tuturor termenilor ce urmeaza a fi trecuti in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul de finantare a Romaniei.

Grecia se confrunta in prezent cu o situatie dificila a finantelor publice, in conditiile in care deficitul bugetar a ajuns anul trecut la 12,7% din PIB si are o datorie publica foarte mare.

Sursa: rNews

Articol citit de 632 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

SI IN BINE, DACĂ SUNTEM COMPATAŢI CU GRECIA,

nu-i a bună!
Noroc că ăstia habar n-au cum (de) functionează economia Romanească. De altfel, nici ai nostri nu stiu.

 

Domnule Mihai Tanasescu, ce spuneti, aderati personal la o idee ? Calculam ?

Ma gandesc ca societatea civila, noi, putem face mult mai mult pentru noi daca controlam cum se cheltuie banii publici.

Daca am reusi sa gasim cate o persoana din fiecare localitate cu acces la internet si care sa fie dispusa sa ceara informatii publice de la autoritatile locale ar fi excelent. Similar am putea solicita informatii de la fiecare institutie publica.
Incercam sa construim un soft care sa emita formulare si cererile necesare si care sa preia datele si sa calculeze apoi indicatori, in %, care sa permita ulterior efectuarea de comparatii intre localitati sau institutii... publicam rezultatele sintetice pe internet ... speram sa reusim sa facem si ceva bani din aceasta...

Poate ca asa vom invata incet-incet - unii de la altii - cum sa-i tragem la raspundere pe cei care folosesc ineficient banii publici sau vom vedea cum putem sa-i ajutam sa devina mai eficienti...
Si, cine stie, poate dupa aceea vom infiinta si un nou partid politic de centru ?Cat despre finantarea excesiva a statului ineficient de catre sistemul bancar, in defavoarea economiei reale...

Depunatorii pot sa controleze ce fac bancile cu banii lor ? Putem sa obligam bancile - care folosesc si banii depunatorilor - sa se supuna controlului unui Consiliu de Supraveghere al Depunatorilor ?

Astfel, bancile vor putea sa imprumute statul doar in conditii bine determinate si doar cu un anumit procent din totalul depunerilor ce apartin altor persoane decat institutia bancara propriu-zisa?

Sunt convenabile dobanzile practicate de banci la credite in Romania? Dar faptul ca imprumuta un stat nereformat, necontrolat si ineficient ? Si profiturile conducerii bancii sau chiar ale bancii cum sunt in raport cu beneficiile depunatorului (exprimate in procente) ?

Credeti ca societatile bancare trebuie regrementate si controlate mult mai bine decat pana in prezent si nu mai trebuie sa desfasoare alte activitati financiare, exceptand creditarea propriu-zisa ? Avand in vedere ipoteza, oare trebuie reglementat si conflictul de interese pentru actionarii societatilor bancare ?

p.s.
Iubesc notele mici si portocalii care demonstreaza cata dorinta de reforma reala exista la comentatorii si manelistii din tribul colorat al puterii...
Nu este bine sa se vada corectitudinea si eficienta... reformei ?
Stima

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor