Generatia recesiunii isi va face prieteni, nu credite

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 12:11
1860 citiri
Generatia recesiunii isi va face prieteni, nu credite
Foto: billingsgazette.com

Fiecare generatie isi formeaza propria personalitate in functie de evenimentele majore, bune sau rele, care au marcat-o in tinerete. Cele mai importante caracteristici ale oamenilor care formeaza o generatie sunt explicate, potrivit psihologilor, prin schimbarile petrecute la nivelul economiei.

Efectele economiei asupra personalitatii se pot observa in diferentele dintre cei care au trait Marea Depresiune din anii 1930 si cei nascuti in linistitii ani 1950. In timp ce primii au economisit toata viata mai mult decat au cheltuit, cei din urma s-au dovedit a fi cheltuitori optimisti care nu s-au gandit niciodata ca viata lor s-ar putea schimba in rau, scrie Newsweek.

Perioada in care ne aflam, marcata de cea mai grava criza din ultimii 70 de ani, are mari sanse sa modeleze personalitatea copiilor de acum, asa ca analistii se intreaba deja ce fel de consumatori vor fi acestia cand vor creste si cum isi vor investi banii.

Desigur, criza nu a durat atat de mult ca cea din anii 1930, dar cercetarile facute intre 1972 si 2006 arata ca experienta unui singur an cu probleme economice in perioada tineretii este suficient pentru a schimba valorile si comportamentul oamenilor.

Din studiile anterioare s-a dovedit ca tinerii sau copiii care traiesc o recesiune vor avea la maturitate un stil mult mai conservator de investitii, vor castiga mai putini bani si vor alege locuri de munca mai sigure. De asemenea, cred in redistribuirea averii si in interventia statului, dar sunt mai cinici in ceea ce priveste institutiile publice si cred ca succesul depinde mai mult de noroc decat de efort.

Americanii chiar au saracit de data asta

Totusi, nu este prima oara cand analistii spun ca situatia economica va schimba societatea americana. De fapt, de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial nu s-a schimbat niciodata. Cu toate acestea, acum se va intampla, dar nu neaparat din cauza socului de pe pietele financiare. Mai important este ca lumea s-a schimbat in asa fel incat americanii nu mai sunt consumatorul dominant in lume, nici macar cu o economie sanatoasa.

De acum inainte, pietele emergente din China, India si Brazilia vor fi cele importante, dolarul se va devaloriza, munca americanilor va avea o competitie puternica din alte parti ale lumii, iar banii federali vor fi pastrati din cauza protectionismului si a noilor reglementari. O foarte posibila inflatie va avea si ea un rol important in schimbarea comportamentului.

Un dolar slab ii va face pe toti americanii sa se simta mai saraci, dar noua generatie de americani va fi cu adevarat saraca dupa ce va termina scoala. In randul tinerilor intre 20 si 24 de ani, somajul a atins un nivel de 15%, in comparatie cu cele 10 procente la nivel national, iar statisticile arata ca salariul scade cu 6% cu fiecare procent care se adauga la nivelul somajului.

Schimbarea se observa deja, americanii economisind acum de patru ori mai mult decat in 2008, iar sondajele arata ca ei intentioneaza sa puna deoparte 15% din venit. Jumatate din cei care au participat la studiu nu mai joaca la bursa, cei mai multi afirmand ca nu vor mai cumpara actiuni in urmatorii trei ani.

Norocul, mai important decat munca grea

Generatia recesiunii va fi afectata si de diferenta dintre veniturile marilor companii americane si cele ale muncitorilor de rand. Impreuna cu rata mare a somajului, aceasta diferenta va avea efecte negative asupra psihicului oamenilor. Studiile arata deja ca somerii au copii cu note mai mici si probleme de personalitate. In timpul Marii Depresiuni, aceste probleme psihice din familiile cu someri nu au fost atat de evidente datorita societatii civile puternice, oamenii mergand foarte mult la biserica in acea perioada.

In zilele noastre, insa, analistii si comentatorii se tem ca persoanele afectate de criza vor fi victimele unor demagogi populisti, aflati de ambele parti ale spectrului politic care vor lua decizii referitoare la imigratie sau comertul liber bazandu-se pe emotiile provocate.

Situatia s-ar putea inrautati si mai mult daca in climatul post-criza americanii vor uita ca oricare din ei are sanse sa se imbogateasca si sa aiba o cariera indiferent de mediul din care provin. Numarul celor care reusesc acest lucru scade in SUA inca din anii 1970 si este mai mic decat al celor din Marea Britanie, Suedia si Danemarca. Tinerii din noua generatie nu vor fi convinsi, insa, ca ar putea mai mult decat parintii lor.

Studiile realizate in ultimii 40 de ani arata ca tot mai multi tineri intre 18 si 25 de ani nu mai cred ca succesul este atins prin efort, ci prin noroc. Acest lucru face ca ei sa munceasca mai putin, acest lucru fiind responsabil pentru productivitatea scazuta si o crestere economica la fel de mica.

Vor uita de televizoarele mari si isi vor aduce aminte de prieteni

Noul mediu economic din Statele Unite ar putea sa aiba si parti pozitive. Daca tendinta va continua, cei mai buni absolventi nu vor mai putea alege sectorul privat si se vor angaja in sectorul public, unde se pare ca vor fi cele mai multe locuri de munca in viitor.

Cercetatorii sustin, de asemenea, ca oamenii vor fi mai fericiti pentru ca nu vor avea prea multe optiuni, iar consumatorii din viitor vor acorda mai multa importanta familiei si prietenilor decat banilor si produselor de pe rafturi.

Este destul de sigur ca oamenii vor deveni si mai draguti unii cu altii, psihologii sustinand ca cei care se gandesc la bani sunt mai putin sensibili la nevoile sau durerea celorlalti si nici nu vor sa ii cunoasca pe straini.

Asa cum batranii din Generatia depresiunii nu s-au oprit niciodata din a-si face economii si nu si-ar fi cumparat niciodata pe credit televizoare cu ecran plat, este posibil ca si urmatoarea generatie sa nu mai creada in slabiciunile celor care au provocat actuala criza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#generatia recesiunii, #SUA somaj tineri, #SUA consumatori , #stiri economice