Germania vrea sa impuna o taxa pentru toate bancile din UE

Duminica, 28 Martie 2010, ora 21:57
801 citiri
Germania vrea sa impuna o taxa pentru toate bancile din UE

Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, are in vedere sa impuna, cu ajutorul Frantei, proiectul sau de taxa asupra bancilor la nivelul intregii Uniuni Europene, pentru a stabiliza economia blocului comunitar in cazul unei noi crize, relateaza Les Echos.

Miscarea ar avea ca efect si refacerea unitatii cuplului franco-german, zdruncinat in ultima vreme de divergentele in legatura cu criza elena. Astfel, pentru a reincalzi relatiile cu Parisul, Berlinul vrea sa colaboreze cu Franta pe tema proiectului taxei asupra bancilor.

"Am convenit cu colega mea franceza Christine Lagarde ca vrem sa adaptam o astfel de solutie intr-un cadru european", a afirmat Schauble, pentru cotidianul die Welt.

Miercuri, ministrul francez al economiei urmeaza sa participe la sedinta guvernului de la Berlin, in care se va discuta despre taxarea bancilor germane, proiect ce presupune crearea unui fond pentru a ajuta bancile in cazul unei noi crize.

Dincolo de proiectul national, "propunerile franco germane pe aceasta tema" vor fi pe agenda sedintei de guvern, iar "sansele de a crea o structuri europeana sunt destul de bune", a apreciat Schauble, care a subliniat ca "axa franco-germana s-a dovedit din nou foarte importanta pentru Europa" prin adoptarea ajutorului pentru Grecia in reuniunea de joi a liderilor europeni.

In februarie, guvernele din Franta si Germania au decis sa dea posibilitatea ministrilor din cele doua state de a participa individual la sedintele de guvern din cealalta tara. Christine Lagarde ar fi ministrul care foloseste pentru prima data aceasta posibilitate.

Germania a injectat masiv fonduri publice pentru a sustine bancile in 2008 si 2009 si vrea sa evite o noua contributie din partea contribuabililor in cazul unei noi crize, impunand bancilor sa plateasca din banii lor. Alte state, inclusiv SUA, studiaza modele similare.

Schauble a admis, insa, ca nu poate garanta ca bancile nu vor transfera costul taxei asupra clientilor, prin majorarea comisioanelor sau dobanzilor la credite.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Germania taxa banci UE, #taxa unica banci europene , #stiri economice