Guvernul nu vrea sa renunte la pensiile anticipate, in contextul crizei

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 21:27
2187 citiri
Guvernul nu vrea sa renunte la pensiile anticipate, in contextul crizei

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat, vineri, la Brasov, ca, desi exista presiuni din sistem privind pensiile anticipate, al caror numar a crescut nejustificat in unele domenii, Guvernul nu intentioneaza sa renunte la aceste pensii.

"Nu renuntam la aceste pensii. Poate ca va fi nevoie, pentru a mai stavili numarul mare de pensionari anticipate, sa crestem valoarea penalizarilor pe care le platesc pensionarii, principiul ramanand in picioare", a precizat ministrul.

Marian Sabu a mai spus ca varsta de pensionare in Romania creste conform prevederilor Legii 19/2001 si ca in acest domeniu trebuie luate decizii rationale, nu isterice, deoarece varsta de pensionare este determinanta pentru viata unui om.

"Guvernul Romaniei nu are nici o intentie de a creste varsta de pensionare. Un lucru este cert: avem o lege a pensiilor care prevede clar ca pana in 2014 varsta de pensionare din Romania va ajunge la 65 de ani pentru barbati si 60 de ani pentru femei. Acestea sunt cuprinse intr-un grafic foarte clar pe care il vom respecta. Vom vedea ce va fi dupa aceea", a spus ministrul.

El a adaugat ca sustenabilitatea sistemului de pensii impune cresterea varstei de pensionare la cele cuprinse in Legea 19/2001, iar Comisia Europeana sustine uniformizarea virstelor de pensionare din tarile membre ale Uniunii Europene.

"Parerea mea este ca oamenii trebuie sa stie cu cel putin zece ani inainte de pensionare care este varsta la care poate iesi la pensie. O asemenea masura, precum este cresterea varstei de pensionare, trebuie sa tina cont, in primul rand de speranta de viata, care in Romania este mai scazuta decat in alte tari", a afirmat Marian Sarbu.

Nivelul salariilor pentru 2009, discutat sambata cu sindicatele si patronatele

"Vom avea maine (sambata - n.r.) o intalnire la care vor lua parte premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, dar si reprezentantii confederatiilor sindicale si patronatelor. Vom discuta problemele cresterilor salariale pentru acest an", a spus ministrul Muncii.

El a adaugat ca vor discuta si despre posibilitatea acordarii cresterilor salariale pentru cei cu salarii mici.

"Vom discuta posibilitatea acordarii cresterilor salariale pentru cei cu salarii mici, avand in vedere stabilirea unui prag pana la care sa se faca aceste cresteri salariale, prag care ar putea fi undeva in jurul nivelului salariului mediu pe economie. Sper ca domnul ministru Pogea sa prezinte o informare cu privire la incasarile de la buget din primul trimestru, pentru a putea discuta concret cu partenerii de dialog social", a spus Marian Sarbu.

Ministrul a adaugat ca, in cadrul intalnirii de la Palatul Victoria, se va discuta si propunerea introducerii impozitului de solidaritate pentru cei cu salarii mari.

Subiectul, care a fost discutat in principiu in sedinta de Guvern de miercuri, va fi discutat si cu partenerii sociali, existand posibilitatea ca salariile care depasesc nivelul salariului presedintelui Romaniei sa fie impozitate cu 90% pentru valoarea care depasesete nivelul de 8.000 de lei.

"Este posibil sa se impoziteze cu 16% valoarea salariului care se situeaza pana la 8.000 de lei si cu 90% ce depaseste aceasta valoare", a precizat ministrul Muncii.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Marian Sarbu pensii, #renuntare pensii anticipate, #crestere varsta pensionare , #stiri economice
Comentarii