IMM-urile vor primi jumatate de miliard de euro

Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 20:13
1032 citiri
IMM-urile vor primi jumatate de miliard de euro
Foto: emaramures.ro

Intreprinderile mici si mijlocii vor beneficia, in acest an, de fonduri suplimentare pentru dezvoltarea activitatilor, in valoarea de aproximativ jumatate de miliard de euro.

Cea mai mare parte din acesti bani, adica 300 de milioane de euro, vor proveni de la stat, prin intermediul CEC-ului, EximBank si a Fondului de Contragarantare.

Marti, presedintele Senatului, Mircea Geoana, declara ca autoritatile vor aloca fonduri suplimentare pentru capitalizarea celor trei institutii financiare in cazul in care repornirea creditarii va intarzia sau va esua.

Totusi, avand in vedere cota de piata de doar 4,1 procente din totalul creditului negurnamental a CEC, dar si faptul ca aceasta nu este prezenta pe segmentul creditarilor pentru companiilor mari, analistii se intreaba daca finantarea institutiei de catre stat va fi de ajuns pentru resuscitarea creditarii in Romania.

"Nu cred ca acesti bani vor putea salva de la insolventa grosul firmelor mici si mijlocii. Potrivit estimarilor noastre, peste 20.000 de firme vor intra in insolventa anul acesta, cu 50% mai multe decat anul trecut", a declarat, pentru Business Standard, Arin Octav-Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa.

O alta problema este reprezentata de rapiditatea cu care acesti bani pot fi accesati de intreprinderile mici si mijlocii, dar si de conditiile puse. Potrivit lui Florea Pirvu, vicepresedinte al Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), finantarile vor fi, probabil, acordate pentru productie, nu si pentru stocurile de marfa, care implica riscuri foarte mari.

Restul banilor vor ajunge la IMM-uri prin intermediul bancilor comerciale. Astfel, Banca Comerciala Romana, cea mai mare institutie bancara locala, a anuntat ca urmeaza sa obtina un imprumut de pana la 100 de milioane de euro din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Banii vor fi folositi pentru acordarea unor imprumuturi catre IMM-uri.

BERD este fost actionar al BCR, vanzandu-si participatia in 2006, catre Erste Bank. Potrivit oficialilor, BCR avea un portofoliu pentru intreprinderile mici si mijloci in valoare de peste 2,6 miliarde de euro si o cota de piata de 20 de procente.

Acest imprumut ce va fi acordat BCR pentru IMM-uri este al doilea ca valoare, dupa cel acordat Bancii Transilvania la sfarsitul anului trecut, de peste 100 de milioane de euro.

De asemenea, OTP Bank a anuntat ca se afla in discutii cu BERD pentru acordarea de noi fonduri destinate IMM-urilor, dupa ce a folosit deja zece milioane de euro din aceeasi sursa.

IMM-urile vor beneficia si de facilitati in accesarea fondurilor europene. Astfel, pentru eficientizarea finantarii, perioada de atragere a acestor fonduri va fi redusa de la sase luni la o luna si jumatate, potrivit spuselor ministrului de resort, Constantin Nita.

Suma totala pe care o pot obtine IMM-urile de la UE, pana in 2013, se ridica la valoarea de 800 de milioane de euro.

Nou parc eolian de mari dimensiuni, pus pe picioare printr-un parteneriat româno-danez. La ce costuri se va ridica proiectul și unde va fi amplasat
Nou parc eolian de mari dimensiuni, pus pe picioare printr-un parteneriat româno-danez. La ce costuri se va ridica proiectul și unde va fi amplasat
Eurowind Energy, dezvoltator şi operator de proiecte eoliene, solare şi hibride, a semnat cu Banca Comercială Română SA (BCR) şi Erste Group Bank AG o facilitate de credit în valoare de...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#IMM, #finantare stat, #BCR, #Eximbank, #OTP Bank , #stiri economice