In 2010, economia mondiala va depinde de patru tari

Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 18:15
3502 citiri
In 2010, economia mondiala va depinde de patru tari
Foto: Sustainableslump

Atunci cand pui un jaguar, un urs, un tigru si un panda laolalta, te poti astepta la un spectacol pe cinste, dar in nici un caz nu vei avea parte de o viata linistita.

Aceasta este metafora folosita de Financial Times pentru a ilustra apropierea dintre patru state despre care analistii economici afirma ca si-au revenit deja din criza economica.

Statele BRIC - Brazilia, Rusia, India si China - au devenit tarile cu cea mai rapida dezvoltare a pietelor din lume. Si, in timp ce majoritatea puterilor economice isi ling ranile in urma crizei economice sau mai incearca inca sa iasa din ea, cele patru state isi croiesc rapid drumul spre lumina.

Goldman Sachs, grupul financiar care a strans cele patru state si le-a dat un nume, sustine, potrivit Financial Times, ca economiile BRIC ar putea depasi Grupul celor sapte state puternic industrializate - G7 - pana in 2032.

Mai mult, pana in 2030, China ar putea deveni cea mai mare economie a lumii. Grupul financiar american sustine ca cele patru tari au inregistrat cele mai puternice avansuri economice dintre toate pietele emergente din noiembrie 2001 pana in prezent.

La ora actuala, BRIC detine "o felie" mai mare decat SUA, in ce priveste comertul mondial. China, probabil cel mai mare exportator de bunuri de larg consum anul trecut, este sustinuta de exporturile de componente IT ale Indiei, de dominatia Rusiei pe piata petrolului si gazului si de produsele agricole competitive ale fermierilor brazilieni.

In 2009 si 2010 dezvoltarea economiei mondiale va depinde de aceste patru tari. Deja, ele reprezinta 15 procente din PIB-ul global. China a intrecut Germania si este pe care sa depaseasca si Japonia, probabil anul viitor. Celelalte trei sunt foarte aproape de a deveni mai importante, din punct de vedere economic, decat Canada.

"Este o rusine ca nu sunt implicate intr-o forma evoluata a G7 si G8 si, desigur, ca nu au influenta mai mare in Fondul Monetar International si Banca Mondiala. Infiintarea G20 este un pas in directia buna", este de parere un economist al Goldman Sachs.

Financial Times mai remarca faptul ca statele BRIC au contribuit cu aproximativ jumatate din cresterea economica la nivel mondial, in perioada 2000-2008 - mult mai mare decat in deceniul anterior. Cu toate acestea, odata cu aceasta crestere a venit un dezechilibru al economiei globale.

Si FMI pariaza pe Asia

Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat, recent, ca statele in curs de dezvoltare din Asia, si China, sunt in fruntea plutonului in ce priveste refacerea economiei mondiale. Pomparea de bani in piete emergente ar putea duce la aparitia unor bule de active economice. "Previziunile pe care urmeaza sa le publicam peste cateva zile vor arata ca refacerea economica este mai rapida si mai puternica decat ne asteptam", a spus Khan, in cadrul unei recente conferinte de presa.

In timp ce sute de miliarde de dolari sunt cheltuite de guverne din intreaga lume pentru a micsora efectele crizei economice, cel mai important factor de risc in aceasta perioada este momentul in care este luata decizia inversarii politicilor si modul in care este redusa povara datoriei, a mai spus oficialul FMI, citat de Associated Press. "Acum avem sarcina de a stabili consecintele politicilor puse in aplicare in lupta impotriva crizei", a mai spus Dominique Strauss-Kahn.

Insa prognozele sunt bune. "Indicatorii cei mai recenti confirma o stabilizare a economiei mondiale. Aceasta incepe sa iasa din criza. Unele tari au revenit chiar pe crestere", a subliniat Strauss-Kahn.

"Asia este cea mai avansata in acest sens, insa situatia s-a ameliorat si in America si in Europa de Vest", a adaugat el.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#refacere economica Asia, #state BRIC, #criza economica state emergente , #stiri economice