In ce domenii economice au pierdut SUA suprematia?

Duminica, 06 Februarie 2011, ora 09:08
5733 citiri
In ce domenii economice au pierdut SUA suprematia?
Foto: freebird.instablogs.com

Americanii sunt obisnuiti sa fie cei mai buni in afaceri si primii in sport, dar lucrurile nu mai stau chiar asa de ceva timp. Statele Unite au in continuare cea mai puternica economica, dar au pierdut deja suprematia in cele mai importante sectoare economice si e doar o problema de timp pana cand locul lor va fi luat de China.

Totul a inceput in anii 1970, cand industria producatoare a inceput sa se mute in alte zone ale lumii, in cautare de forta de munca ieftina. In acest mod s-a dezvoltat mai intai Japonia si acum China, scrie publicatia 24/7 Wall Street.

China a depasit deja Japonia si a devenit a doua economie a lumii, iar economistii incearca sa isi dea seama in cat timp va ajunge prima. Intre timp, SUA se chinuie sa ramana competitive la nivel global desi au o mana legata la spate. Deficitul, datoria publica uriasa, bugetul mic pentru cercetare si dezvoltare si somajul ridicat contribuie la slabirea economiei si nu permit Statelor Unite sa recastige terenul pierdut in ultimii ani. Intre timp, domeniile in care SUA pierd suprematia se inmultesc.

Industria auto nu a fost doar una dintre cele mai importante ramuri ale economiei americane, ci si simbolul puterii ei industriale. Acum este, insa, a doua in lume dupa cea a Japoniei, care se mandreste cu Toyota, Honda, Nissan si Mazda. SUA au primit o lovitura si mai puternica in 2008 cand GM si Chrysler au dat faliment, doar Ford fiind destul de puternic pentru a nu avea nevoie de ajutor din partea guvenului. De asemenea, SUA nu mai sunt nici cea mai mare piata de masini, dupa ce China a depasit-o in 2009.

Potrivit statisticilor, constructorii auto din Japonia au produs 17 milioane de masini in 2009, fata de doar 12 milioane de masini in SUA.

Productia de bere era cea mai mare din lume in anul 2000, cand 232 de milioane de hectolitri au ajuns pe piata, fata de 220 de milioane de hectolitri in China. Totusi, chinezii si-au dublat productia in doar 9 ani si au ajuns sa bea 432 de milioane de hectolitri, in timp ce americanii chiar si-au scazut-o la 229 milioane.

In ceea ce priveste consumul, un chinez bea mult mai putina bere decat un american, dar numarul de chinezi care beau e de patru ori mai mare decat cel al americanilor.

Exporturile de tehnologie ale SUA au fost in 2008 de 231 de miliarde de dolari, in timp ce China a exportat de 381 miliarde. Potrivit definitiei date de Banca Mondiala, este vorba de acele produse pentru care e nevoie de cercetare si dezvoltare, cum sunt cele din domeniul aerospatial, al computerelor, farmaceutic, al instrumentelor stiintifice si al utilajelor electrice. Toate acestea erau domenii cu care americanii se mandreau, dar in prezent mai domina doar industria farmaceutica.

SUA se afla in spatele Chinei, iar aceasta pozitie nu pare sa se schimbe prea curand. Intre 2005 si 2008, exporturile de high-tech ale Chinei au crescut cu 78%, in timp ce exporturile SUA au crescut cu doar 21%.

Productia de avioane comerciale era monopolizata de Statele Unite in anii 1970 pentru ca nimeni nu isi permitea sa concureze cu gigantul Boeing. Costurile erau prohibitive, dar constructorii europeni au inceput sa se dezvolte cu ajutorul subventiilor in anii 1980. Era in special cazul Airbus, format initial din Franta, Germania, Spania si alti investitori mari. Cu timpul, cererea mare de avioane a facut ca Airbus sa depaseasca Boeing si sa devina cel mai mare productor de avioane din lume.

In 2010, europenii au obtinut mai multe contracte decat Boeing si au primit din partea companiei indiene IndiGo cea mai mare comanda de avioane comerciale facuta vreodata.

Productia de carbune este acum la mare distanta in spatele celei din China. De fapt, SUA nu mai sunt nici cel mai mare producator de carbune si nici cel mai mare consumator. Potrivit datelor oficiale, americanii au produs putin peste un miliard de tone in 2009, fata de cele 3,3 miliarde ale chinezilor.

Incepand din 2005, productia americana a scazut, in timp ce cresterea din China este de 34%. Cele doua tari folosesc mai mult de jumatate din cantitatea de carbune produsa la nivel global.

Productia de salata era inca un domeniu dominat de americani, dar China produce acum 12,9 miliarde de tone, fata de 4,1 miliarde de tone in SUA. Populatia de patru ori mai mare este cu siguranta explicatia. SUA raman totusi numarul 1 cand vine vorba de porumb si soia.

Productia de petrol a Statelor Unite este abia pe locul trei cu cele 9 milioane de barili pe zi. Industria petroliera este dominata de Rusia, cu 10 milioane de barili pe zi, si de Arabia Saudita, cu 9,7 milioane de barili pe zi. Totusi, chiar daca produc o cantitate atat de mare, rezervele SUA sunt abia pe locul 14 in lume - 19 miliarde de barili fata de 264 de miliarde cat are Arabia Saudita.

In acelasi timp, Statele Unite sunt al doilea mare importator de petrol si incearca sa isi foloseasca propriile rezerve cat mai mult pentru a-si reduce dependenta de petrolul strain.

Productia de orez a SUA nu este nici macar in primele zece, ci abia pe locul 11 cu 6,9 milioane de tone pe an. China, aflata pe locul intai in top, produce 166 de milioane. Statele Unite o duc, insa, mult mai bine la exporturi, fiind pe locul trei ca urmare a cererii interne foarte mici. Aproximativ 20% din productia americana ajunge in alte tari.

Energia eoliana este un capitol dominat de China, care a produs 42 de gigawatti, fata de 40 de gigawatti. Cand vine vorba de infrastructura pentru energia regenerabila, se pare ca SUA a fost depasita in 2010 de China. Pana acum, insa, americanii au avut cea mai mare capacitate de producere a energiei regenerabile chiar daca guvernul a fost criticat ca nu a redus dependenta de combustibili fosili. In 2009, energia alternativa produsa de SUA a fost de 53,4 gigawatti, fata de 52,5 gigawatti in China.

Productia de carne de porc in SUA este de doar 10,2 milioane de tone in comparatie cu cea de 51,5 milioane de tone din China. Americanii conduc, insa, topul la alte produse agricole si la productie, dar si la cerere. De exemplu, Statele Unite produc cea mai mare cantitate de carne de vita si intrec Brazilia si China la consum.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#sua economie, #SUA industrie, #China economie, #SUA suprematie economica , #stiri economice