India, o tara bogata, cu multi oameni saraci

Luni, 11 Iunie 2012, ora 08:37
12337 citiri
India, o tara bogata, cu multi oameni saraci

Economistii au enumerat principalele tari emergente ale lumii: Brazilia, China, India, Rusia. Toate sunt un nesecat izvor de bogatie pentru tarile dezvoltate, pe care le pot aproviziona din plin cu materii prime de orice fel si cu forta de munca, poate nu tocmai calificata, dar foarte numeroasa si ieftina.

China si Brazilia

Toate au luat un avant de nedescris odata cu prosperitatea tarilor dezvoltate si toate - in afara Rusiei - au simtit un puternic recul, atunci cand acestea s-au trezit in dificultatile create de criza - noteaza Project Syndicate.

Incetinirea cresterii economice in Europa a redus comenzile de materii prime si lucrari in tarile emergente si a limitat piata de desfacere a acestora pe batranul continent.

Nici politicile economice interne n-au ajutat prea mult cele patru mari state emergente sa-si afirme in continuare importantul potential de pana acuma. Pentru China, excesul investitiilor de capital a fost un abuz economic, a carui factura abia acum vine la plata.

In Brazilia, diferite bariere institutionale au mentinut ratele dobanzilor la un nivel ridicat, ca sa avantajeze avantul bancilor si al mediilor de afaceri, dar au subminat investitiile. O buna parte a populatiei ingroasa randurile somajului nedeclarat, in timp ce multi tineri nu au acces la invatamant, creand conditiile unui somaj de perspectiva.

Rusia si India

Aflata intr-o situatie aparte, Rusia are personal calificat, dispune de scoli, dar se multumeste sa-si axeze cresterea economica pe putine marfuri si in primul rand pe energie. Economia rusa pare sa se afle intr-o stare latenta, ca si cum si-ar spune: "avem de toate, ce ne mai trebuie?".

In acest context, India, care ar trebui sa exceleze in lucrari de infrastructura, facilitati portuare, centrale electrice, ingrijire medicala, invatamant, se situeaza mult sub potentialul sau. Pentru o tara nedezvoltata, asa cum este India, toate acestea sunt oportunitati.

Din pacate, energiile Indiei sunt tinute in loc de factori politici. Dupa situatia instabila a '90, au venit alegerile din 2004, cand partidul Bharatiya Janata (BJP) a prezentat o platforma de dezvoltare a economiei, sub sloganul "India stralucitoare".

Raspunzand mai mult cerintelor sociale, electoratul s-a lasat atras de programul populist al adversarilor, iar BJP a pierdut alegerile. S-a confirmat foarte simplu o lectie pentru toti politicienii din intreaga lume: cresterea economica nu este profitabila sub aspect electoral.

Una e inainte de alegeri si alta e dupa

Si elita politica a Indiei a dedus ca practica populista este cea mai buna garantie a succesului in alegeri. Alegatorul de rand prefera un castig momentan, in locul programului de perespectiva capabil sa lanseze tara in viitor.

In partea a doua a deceniului trecut, cresterile inregistrate in economia globala au impulsionat totusi disponibilitatile Indiei. Atat politicienii, cat si clasa de mijloc au inteles nevoia concordantei intre interesul economic si cel social, ideosebi in zona rurala unde masurile privind ocuparea fortei de munca au sprijinit victoria in alegerile din 2009 a Partidului Progresului.

Presiuni interne, atat pe linie populista, cat si din partea unei clase interesate sa-si creeze privilegii dupa alegeri, au pus insa rapid stavila intentiilor acestui partid programatic. Guvernul a fost nevoit sa mentina subventionarea petrolului si gazelor, iar la transparenta programului de achizitii s-au opus magnatii afacerilor.

In plus, odata cu revigorarea economica si cu cresterea initiativei, a explodat si in India, ca si la altii, valoarea terenurilor. Pasim, deci, cu acest prilej pe acel teren minat, unde isi face loc coruptia.

Lipsa de vointa politica infrange forta economica

Elitele mediilor de afaceri au ajuns ca, prin licentiere, sa-si atribuie monopolul tranzactiilor imobiliare. Iata cum autoritatile statului, in loc sa se concentreze pe problemele majore ale economiei, sunt nevoite sa judece cazurile de coruptie si sa inlocuasca functionarii corupti cu altii neimplicati, accentuand nestabilitatea.

Inflatia n-a putut fi stavilita, iar depunatorii, ingrijorati de activele lor, au inceput sa cumpere aur. Cum insa India nu este o mare producatoare de metal pretios, a aparut un pronuntat deficit de cont curent, ceea ce, in ultimul timp, a speriat investitorii straini.

Si iata cum India, una din tarile emergente bogate in resurse si in material uman, are o pupulatie din ce in ce mai saraca, iar iesirea ei din impas nu depinde atat de forta economica existenta, pe cat depinde de vointa politica, una care nu prea exista.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#tari emergente, #recesiune tari emergente, #India recesiune , #stiri economice