Inflatia mare atrage investitorii

Joi, 11 Martie 2010, ora 07:08
2287 citiri
Inflatia mare atrage investitorii
Foto: Daylife

Pietele emergente au scapat deja de grija deflatiei, care bantuie economiile dezvoltate, si sunt, in schimb, ingrijorate de majorarea preturilor, lucru ce va determina aplicarea unor conditii monetare mai aspre. Cu toate acestea, investitorii sunt atrasi de inflatie, datorita profiturilor mari.

In mod normal, tarile emergente sunt nevoite sa mentina o rata a inflatiei mai mare, pentru a prinde din urma statele dezvoltate, insa diferentele au devenit, din nou, prea mari, din cauza recesiunii.

Datorita acestui lucru, cred analistii, companiile din domeniul energiei sau cele care activeaza pe bursa vor avea mai mult de castigat decat consumatorii.

In tari precum China, care a introdus deja o politica mai stricta in privinta creditarii, pachetele de stimuli financiari au creat un exces de cerere si o explozie a preturilor in piata imobiliara, de exemplu.

"Exista un mare semn de intrebare la adresa preturilor la petrol si actiuni si cum poate influenta China aceste piete. Se pare ca aceasta tara va fi o sursa importanta de presiuni inflationiste", a spus Elisabeth Gruie, strategist la BNP Paribas, citata de Reuters.

Pietele emergente continua sa aiba un flux de capital semnificativ, desi bursele au pierdut 5 procente in acest an, in mare parte din cauza grijilor privind inflatia.

Investitorii nu fug inca de pe aceste piete, in schimb, incearca sa faca tranzactii in interiorul lor, pentru a minimiza impactul inflationist.

Potrivit analistilor de la Morgan Stanley, inflatia din Asia Pacific se incadreaza in estimarile lor pentru 2010, insa exista, in continuare, un risc semnificativ al cresterii inflatiei.

Analistii sustin ca "vinovate" ar fi domeniile energiei, asigurarilor si serviciilor profesionale, printre altele, in timp ce scaderi se observa in domeniile utilitatilor, produselor durabile, farmaceutice si serviciilor de retail si software.

De asemenea, Fondul Monetar International estimeaza ca inflatia din economiile emergente va creste la 6,2%, in acest an, cu aproape cinci puncte procentuale peste estimarile pentru cele mai avansate economii, de 1,3 la suta, pentru 2010.

De obicei, inflatia de pe pietele emergente este sporita de importanta acordata preturilor alimentelor in cadrul indicilor. Astfel, indicele FAO, care masoara preturile lunare pentru cereale, seminte, lactate, carne si zahar, a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimele 15 luni, in ianuarie.

Potrivit analistilor de la Morgan Stanley, o crestere a preturilor la alimente cu zece la suta ar avea un impact de 4,6 puncte procentuale asupra inflatiei din India si de numai 0,9% asupra celei din Australia.

Totusi, pentru pietele financiare, cresterea inflatiei este o veste buna, investitiile avand profituri mai mari, in special in tarile care au reusit sa reziste crizei economice globale sau s-au redresat mai repede.

De exemplu, analistii BNP Paribas recomanda investitii de scurta durata in coroana ceha si de lunga durata in shekel-ul israelian.

De asemenea, sunt recomandate achizitiile monedelor din India si Coreea de Sud, tari care nu isi vor mentine rata de schimb la un nivel scazut, in mod deliberat, asa cum face China.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#rata inflatie piete emergente, #investitori piete emergente, #crestere inflatie piete emergente , #stiri economice