Inflatie record in Elvetia

Sambata, 09 Februarie 2008, ora 19:26
2716 citiri
Inflatie record in Elvetia

Inflatia anuala din Elvetia a atins in ianuarie cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, de 2,4%, fata de 2% in decembrie, in ciuda scaderii preturilor fata de luna precedenta ca urmare a soldurilor sezoniere, relateaza swissinfo.ch.

Accentuarea inflatiei anuale, in ciuda unei scaderi a preturilor, se explica printr-un efect de baza, a anuntat oficiul federal de statistica al Elvetiei (OFS). Scaderea preturilor, generata de perioada de solduri la articolele de iarna, fusese mult mai pronuntata in ianuarie 2007, de 0,7%.

Scaderea preturilor din ianuarie 2008 se datoreaza in primul rand ieftinirii produselor de imbracaminte si incaltaminte, cu cu 14,4% in medie. Preturile au scazut de asemenea in sectorul comunicatiilor - cu 1,6%, in sectorul electrocasnicelor - cu 0,3%, in domeniul divertisment si cultura - cu 0,2%, iar alte bunuri si servicii s-au ieftinit in medie cu 0,2%.

Pentru sectorul altor bunurilor si servicii, scaderea preturilor cu 0,2% reflecta micsorarea primelor la asigurarea autovehiculelor, la asigurarea locuintelor si la cea de raspundere civila.

In schimb, primele la asigurarile private de sanatate si preturile la articolele de igiena au crescut.

In domeniul transporturilor, preturile au crescut in ianuarie in medie cu 0,4%, alimentele si bauturile alcoolice s-au scumpit cu 0,9%, iar preturile la utilitati au saltat cu 0,5%.

Potrivit OFS, costul de achizitie pentru produse fabricate in tara a crescut cu 0,3% in ianuarie, in timp ce pretul platit pentru bunurile importate a scazut cu 1,7%.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#inflatie, #record, #Elvetia , #stiri economice