Intreaga lume, intoarsa pe dos de criza de creditare si criza financiara

Sambata, 11 Octombrie 2008, ora 09:42
3355 citiri
Intreaga lume, intoarsa pe dos de criza de creditare si criza financiara

Fondul Monetar International este pregatit sa ajute tarile lovite de criza financiara si totodata sa ofere imprumuturi acestora prin folosirea unui mecanism de finantare de urgenta, folosit pentru prima data in anul 1990 pentru criza financiara din Asia.

Actualmente, Rezerva federala, Banca Centrala Europeana, Banca Angliei si bancile centrale din Canada si Suedia se lupta sa tina criza financiara pe loc. Prin decizia luata pe 8 Octombrie de a micsora dobanzile cheie cu pana la jumatate de procent, se incearca stoparea crizei de crediare, o problema aparuta in intreaga lume.

America se lupta cu dobanzile cheie

In Mexic, presedintele Felipe Calderon a propus o investitie de 4,4 miliarde de dolari in infrastructura si proiecte din domeniul energetic pentru a ridica economia. Banca Centrala a inceput de asemenea sa injecteze pana la 2,5 miliarde de dolari pe piata valutara pentru a ridica valoarea monedei mexicane, aflata in cadere de cateva zile.

In Statele Unite, Henry Paulson a avertizat ca planul de 700 de miliarde de dolari nu va salva toate bancile de la faliment. Acesta a mai adaugat ca marea criza financiara nu se va termina in curand. In continuare, Paulson vrea sa foloseasca planul de salvare pentru a cumpara majoritatea investitiilor dubioase, ipotecate pe Wall Street.

Asia - Pacific, injectie de capital pe piata bancara si taierea dobanzilor cheie

Si Banca Centrala din Australia a taiat din dobanda cheie un procent, ajungand actualmente pana la valoarea de 6%. Aceasta scadere este mult mai mare decat estimau analistii. Ei au sustinut ca micsorarea dobanzii cheie va ajunge la un maxim de jumatate de procent in conditiile in care inflatia a tins de asemenea o valoare care depaseste target-ul stabilit de autoritati.

China a adoptat si ea tehnica ofesiva a dobanzii cheie. Astfel aceasta a fost redusa cu 0,27%. In Japonia, primul ministru Taro Aso, a declarat ca va solicita un summit de urgenta daca intalnirea membrilor G8 de la Washinghton nu va fi finalizata cu solutii pentru criza de creditare. Aso a mai declarat ca pentru a oferi un impuls economiei, inafara de cel aprobat de 18 miliarde de dolari, Banca Centrala a Japoniei a injectat la randul ei 45,5 miliarde de dolari in sistemul bancar.

Bancile centrale din Coreea de Sud, Hong Kong si Taiwan au adoptat si ele metoda numeroaselor tari de a taia din dobanzile cheie.

Europa adopta garantarea depozitelor bancare in limita a 50.000 de euro, unele tari ofera 100.000, altele prefera garantarea 100%

Austria, a anuntat oficial garantarea economiilor populatiiei in totalitate dupa discutiile purtate de autoritati cu colegii din Uniunea Europeana reuniti la Luxemburg. Masura are ca scop atragerea investitorilor si pastrarea calmului in sectorul financiar.

De asemenea si Guvernul Belgian a fost de acord cu garantarea depozitelor bancare pana in limita a 100.000 de euro. Cel mai mare grup bancar prezent pe piata din Belgia, Fortis, a avut nevoie si de interventia guvernului din Germania alaturi de cel belgian pentru a supravietui dupa achizitia bancii ABN Amro.

Si Parlamentul din Danemarca a aprobat planul de criza prin care garanteaza depozitele bancare in totalitate.

Germania, a intampinat mici probleme cu Hypo Real Estate, al doilea mare dezvoltator imobiliar al tarii. Compania a fost amenintata saptamana trecuta de prabusire din cauza datoriilor inregistrate. Supravietuirea a fost posibila doar prin ajutorul oferit de guvern.

Grecia, Ungaria, Islanda si Italia au luat aceeasi decizie de a garanta depozitele bancare in totalitate pentru a stabiliza criza economica care incetul cu incetul se raspandeste in toata Europa.

Guvernul Olandez a luat decizia de a oferi o asigurare de 20 de miliarde de euro pentru a proteja sectorul financiar de "socuri extreme", in timpul crizei de creditare. Olanda a adoptat de asemenea si garantarea depozitelor bancare in limita a 100.000 de euro. Aceeasi suma a fost apropada pentru garantarea depozitelor si de catre Guvernul Spaniei.

In Marea Britanie, Guvernul a anuntat un plan de salvare pentru sectorul bancar care ajunge pana la 50 de miliarde de lire sterline. In schimb, Guvernul va primi actiuni. Alte 450 de miliarde de lire sunt disponibile pentru a oferi lichiditate pe piata bancara. Decizia a fost luata ca urmare a scaderilor inregistrate de actiunile bancilor pe piata bursiera in data de 7 octombrie.

In Romania, Bursele au inregistrat scaderi dramatice, provocand pierderi de pana la 2,2 miliarde de euro intr-un minut. Sedintele de tranzactionare au fost oprite si depozitele bancare sunt garantate in limita aprobata de Uniunea Europeana.

Unele ofera si garantii de pana la 100.000 de euro pentru a alunga temerile investitorilor. In lipsa de o criza financiara acuta, in Romania, institutiile statului se chinuie sa provoace o criza certandu-se pe seama majorarilor salariale si banii inexistenti pentru acestea. BNR se chinuie sa stapaneasca cursul leu/euro si pentru moment pe piata financiara din Romania, apele nu sunt tulburi.

Orientul Mijlociu pierde din valoarea petrolului

Preturile actiunilor au inregistrat scaderi semnificante in acest an, oferind o expunere a sectorului imobiliar in criza financiara din intreaga lume. Economistii se asteapta ca pe viitor sa se inregistreze o crestere economica moderata pe fondul scaderilor preturilor petrolului.

Asia de Sud investeste in sectorul bancar

Banca Centrala din India a aruncat 12,2 miliarde de dolari pe piata bancara pentru a opri actiunile tranzactionate pe bursa din Mumbai. Analistii au afirmat ca inflatia de 12% din India va forta banca centrala sa scada dobanda cheie pe viitor.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#criza financiara, #economie, #credite banci, #garantare depozit, #criza bancara, #Uniunea Europeana , #stiri economice