Investitiile in educatie, bani irositi?

Sambata, 08 August 2009, ora 13:35
2394 citiri
Investitiile in educatie, bani irositi?
Foto: Sanford

Educatia este privita drept unul dintre domeniile principale pentru investitii guvernamentale, la nivel mondial, alaturi de infrastructura si sanatate, insa mare parte din bani sunt directionati spre aspecte mai putin importante.

In Germania, de exemplu, aproximativ zece miliarde de euro sunt investiti in constructia si renovarea scolilor, un lucru bun pentru companiile de constructii si o masura populara in randul elevilor, parintilor si profesorilor, care nu are, insa, efecte vizibile in calitatea invatamantului, scrie Newsweek.

In Marea Britanie, premierul Gordon Brown promoveaza un program pentru achizitionarea mai multor calculatoare si facilitarea accesului la Internet in scoli. Din nou, o masura populara, dar considerata irelevanta de catre profesori.

Scolile din Statele Unite dispun de fonduri speciale pentru cresterea performantei elevilor, insa o ancheta a scos la iveala faptul ca banii respectivi sunt folositi pentru a-si finanta bugetele, nu pentru scopul initial.

In multe alte tari, guvernele investesc in construirea unor universitati de prima clasa, proiecte despre care Banca Mondiala spune ca nu fac decat sa sustraga banii de la zonele care chiar ar avea nevoie de ei. "Nu cred ca oamenii care iau aceste decizii isi dau seama ce implicatii au proiectele lor", a spus Jamil Salmi, autor al studiului pentru Banca Mondiala.

Rezultatele slabe afecteaza productivitatea tarilor

Mai ales in conditiile economice de azi, miza este imensa. Potrivit unui studiu din aprilie, produsul intern brut al Statelor Unite ar fi crescut cu 9 - 16 procente (1,3 - 2,3 trilioane de dolari), daca absolventii de liceu s-ar fi ridicat la nivelul celor din Canada, Finlanda sau Coreea de Sud.

Un studiu separat, realizat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, releva faptul ca pierderile cauzate de scaderea rezultatelor in educatie sunt semnificativ mai mari decat cele cauzate de criza economica, intr-un numar mare de state. "Ceea ce este si mai rau, tarile respective platesc pretul pentru aceste greseli an dupa an", se arata in studiu.

Cele mai mari greseli ale guvernelor se refera la investitiile masive in imbunatarea unor aspecte: mai multi profesori, unitati de invatamant mai bune, mai multa tehnologie in salile de clasa si universitati de elita.

Dar, potrivit unor studii, a cheltui mai mult pe educatie nu inseamana rezultate mai bune. Copiii nu invata mai bine doar pentru ca au sali de clasa mai moderne sau daca profesorii sunt mai bine platiti.

Investitiile trebuie directionate spre elevii dezavantajati

De altfel, cresterea cheltuielilor per elev nu are nici un efect asupra rezultatelor acestuia. Statele Unite, Franta si Germania au majorat cheltuielile in invatamant, in ultimii ani, insa elevii au continuat sa invete mai prost.

In schimb, tari precum Suedia si Finlanda au ales sa dea un imbold prin reforme structurale.

Pentru ridicarea nivelului de educatie, banii ar trebui cheltuiti pe ajutarea elevilor mai slabi la invatatura sau fara posibilitati materiale de a merge la scoala, decat pe imbunatatirea scolilor si universitatilor de elita, potrivit studiilor.

Astfel, nu numai ca s-ar imbunatati semnificativ vietile acestor elevi, dar, pe termen lung, ar genera profituri pentru economie si un produs intern brut mult mai ridicat. De asemenea, ar exista si castiguri pe plan social: mai putine crime, mai putine cheltuieli pe ajutoare sociale si o societate mai inchegata.

In Canada, de exemplu, diferentele dintre copiii nativi si cei ai emigrantilor sunt practic inexistente, la nivelul educatiei, spre deosebire de Germania si Franta, unde diferentele s-au accentuat. Acesta este si motivul pentru care elevii canadieni obtin rezultate spectaculoase la concursurile internationale, iar Canada se regaseste, an dupa an, in varful clasamentelor privind nivelul de trai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#investitii educatie, #investitii invatamant, #constructie unitati invatamant , #stiri economice