Invitatii Ziare.com Ionel Blanculescu: Fata nevazuta a unui razboi iminent

Miercuri, 28 August 2013, ora 09:47
6179 citiri
Invitatii Ziare.com Ionel Blanculescu: Fata nevazuta a unui razboi iminent

Suntem in pragul unui veritabil razboi intre Siria si o grupare foarte puternica de state: SUA, UK, Franta, Germania si Turcia, cu toata opozitia Rusiei si a Iranului.

Nu pot sa nu fac anumite legaturi intre astfel de evenimente nefericite din istoria, cel putin recenta, a umanitatii si crizele economice.

Exista si o teorie, unii spun a conspiratiei, altii ii dau mare crezare, potrivit careia orice criza sau recesiune economica grava se inchide printr-un razboi, in scopul obtinerii, cinic spun eu, a unei cresteri economice solide, durabile si sustenabile, bineinteles in cadrul unui ciclu economic complet, cu cele 4 faze bine cunoscute, incadrat de regula decenal, adica in timp de 10 ani.

Daca arunci o privire in istoria, sa zicem recenta, mai ca-ti vine sa dai crezare acestei teorii. Sa luam exemplul, referinta noastra dintotdeauna, SUA. Ca perioada de analiza propun ultimii 33 de ani, considerati ca si aferenti unei generatii.

I. Recesiune economica in 1980,6 luni si 1981-1982, 1 an si 4 luni, razboi in 1983, prin invazia Grenadei;

II. Recesiune economica 1990-1991, 9 luni, razboi in Irak 1990-1991 si 1993;

III. Recesiune economica in 2001, 8 luni, razboi prin invazie in Irak, 2003;

IV. Marea recesiune economica in 2007-2009, 1 an si 6 luni, aproape cert razboi in Siria, 2013.

Perioadele de recesiune economica sunt statistice, in realitate fiind cu mult mai mari decat datele de mai sus, intanzindu-se pana la interferenta cu inceputul conflictelor armate. Ca exemplu, ultima mare recesiune economica din SUA s-a incheiat statistic in iunie 2009, insa de fapt ea este extrem de evidenta chiar si astazi, in 2013.

Mai mult, observati ca frecventa razboaielor, aprox. de 10 ani, 1983, 1990-1993, 2001-2003, 2013?, coincide de fapt cu intinderea unui ciclu economic, care de fiecare data se incheie cu faza de contractie economica si criza sau recesiune economica.

Adevarata sau nu, perspectiva razboiului din Siria este cat se poate de reala si evidenta, un astfel de eveniment urmand sa aiba urmari la nivel global.

Probabil, pietele financiare din Orientul Mijlociu vor fi cel mai afectate, valutele la nivel mondial la fel, insa cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa-si faca analizele proprii, atat la nivel de Stat, cat si la nivelul sectorului privat, astfel incat sa putem pregati cat mai bine economia Romaniei, pentru a suporta cat mai putin efectele negative generate de confruntarile militare, care chiar daca sunt planificate pentru scurt timp, probabil zile si extrem de bine dirijate, ele pot iesi din grafic si dura cu mult mai mult, poate ani, cazul Irakului si Afganistanului.

Sigur, poate suna cinic, insa din punct de vedere al economiei, unde sentimentele nu prea exista, exista si anumite oportunitati in astfel de perioade, care pot fi exploatate.

Daca am ratat astfel de momente, in anul 2003, dupa razboiul din Irak si in anul 2009, chiar 2010, odata cu declansarea crizei economice globale, poate de aceasta data vom fi mai pregatiti.

Oportunitatile oferite de astfel de evenimente pentru economia si finantele nationale pot fi foarte importante.

Pentru a intelege mai bine cele expuse, sa enumeram ce am pierdut la cele doua momente prezentate mai sus: dupa razboiul din Irak, aveam oportunitati, ca urmare a pozitiei sustinute de catre Romania, sa obtinem contracte de reconstructie a respectivei tari, distruse de razboi, de realizare de exporturi de marfuri si produse, de constructie de centrale electrice, de gaze, in domeniul petrolier, etc.

Din nefericire, nu ne-am ales cu nimic, dupa toate eforturile proprii materiale, financiare si umane legate de operatiunile din Irak.

In perioada 2009-2010, cand valoarea activelor internationale s-a prabusit, in loc sa ne folosim capacitatea de preluare a unora dintre acestea, pe care apoi sa le valorificam cu marja mare de profit national, Romania detinand o pozitie foarte buna la impactul cu criza financiara, ne-am ingropat singuri, contractand un credit gigant de la FMI si ceilalti finantatori si prin exigentele si restrictiile impuse de acestia, pierzand orice speranta de a fructifica anumite oportunitati, generate de marea recesiune economica din acea perioada.

Poate istoria nu se va repeta, cu toate ca este greu de contrazis o asemenea axioma, cel putin prin partile noastre de lume.

CONSULTANTA SI INVESTIGATII FINANCIARE

Site Ionel Blanculescu

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Blanculescu Romania razboi Iran, #contracte reconstructie Romania Irak , #stiri economice