Iuscenko le promite europenilor ca nu raman fara gaz

Miercuri, 24 Decembrie 2008, ora 17:50
649 citiri
Iuscenko le promite europenilor ca nu raman fara gaz

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a dat din nou asigurari miercuri ca tara sa garanteaza securitatea tranzitului gazului rus pe teritoriul sau catre Europa.

"Ucraina garanteaza tranzitul neintrerupt al hidrocarburilor, inclusiv al gazului rus, spre Europa", a declarat Iuscenko intr-o intalnire cu ambasadorii tarilor membre G7 si cu reprezentantul Comisiei Europene, potrivit serviciului de presa al Presedintiei citat de AFP.

Iuscenko si-a exprimat de asemenea speranta ca un acord asupra livrarilor de gaz rus Ucrainei sa fie "semnat curand" intre Gazprom si compania ucraineana Naftogaz, care desfasoara in prezent negocieri dificile in acest sens. "Obiectivul nostru este de a gasi un mecanism comun cu partea rusa pentru trecerea la preturile de piata, nu numai in ceea ce priveste pretul gazului, dar si al tranzitului", a subliniat seful statului.

Ucraina plateste in prezent 179,8 dolari pentru mia de metri cubi de gaze, un tarif mult mai mic decat aplicat in cazul consumatorilor europeni.

Gazprom a amenintat ca va mari drastic pretul si va suspenda livrarile catre Kiev din 1 ianuarie, daca Ucraina nu isi achita datoria pentru gazul deja cumparat.

Marti, Iuscenko a declarat ca tara sa ar putea restitui Gazprom o parte din gazul cumparat si stocat in rezervoarele sale subterane, in loc sa isi plateasca datoria pe care o are fata de grupul rus.

"Trebuie fie sa rambursam gazul pe care l-am stocat, fie sa schimbam proprietarul acestui gaz", a declarat Iuscenko in timpul unei conferinte de presa.

Guvernul ucrainean a stocat volume mari de gaz rus in timpul verii, pregatindu-se pentru un consum ridicat in timpul iernii. Astfel, Kievul are in prezent 16 miliarde de metri cubi de gaze in rezervoare subterane, a declarat luni un inalt oficial de la Presedintia ucraineana.

Iuscenko a adaugat ca o parte din datoria ucraineana pentru gazul rus cumparat, evaluata la peste doua miliarde de dolari de Gazprom, a fost achitata cu bani din rezervele in devize ale Bancii Nationale a Ucrainei (BNU), iar o alta parte va fi restructurata.

"Ne-am pus de acord asupra faptului ca, pentru o parte a datoriei, sa folosim rezevele BNU", din care 800 de milioane de dolari au fost virati catre Gazprom, a subliniat el. "O parte din datorie va fi restructurata" pe mai multe luni, pentru a permite consumatorilor ucraineni sa plateasca gazul pe care il vor folosi in ianuarie si februarie, a mai spus presedintele.

La randul sau, Gazprom a dezmintit aceste informatii, declarandu-se "foarte surprins de declaratia" lui Iuscenko. "Nu a existat niciodata un acord pentru restructurarea datoriei in cadrul relatiilor bilaterale si niciun document nu a fost semnat in acest sens", a afirmat serviciul de presa al gigantului rus, citat de RIA Novosti.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Viktor Iuscenko, #gaz Ucraina Europa, #Ucraina Rusia gaze , #stiri economice