Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Letonia, ca si Romania, retrogradata la "junk" de S&P

Marti, 24 Februarie 2009, ora 22:41
1478 citiri
Letonia, ca si Romania, retrogradata la "junk" de S&P

Scaderea ratingului Letoniei la un nivel din categoria speculativa (junk) reduce posibilitatile tarii de a se imprumuta pe pietele financiare, adancind efectele crizei financiare internationale asupra statului baltic.

Mai devreme, S&P a coborat ratingul Letoniei de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', nivel sub pragul de investment grade, motivandu-si decizia prin inrautatirea perspectivei externe si a riscurilor asociate implementarii programului economic ambitios al guvernului. Letonia devine, astfel, al doilea stat din UE, dupa Romania, care nu mai beneficiaza de rating de investitii.

"Retrogradarea agentiei de rating nu va influenta realizarea programului de stabilizare economica si reluare a cresterii si primirea de sprijin international de donatorii internationali", a precizat marti Ministerul leton de Finante, citat de Reuters si NewsIn.

Institutia letona face referire la programul economic bazat pe un imprumut de sustinere de 7,5 miliarde euro, obtinut anul trecut de la Fondul Monetar International (FMI) si UE.

Situatia de pe pietele financiare este de asa natura ca tarile cu rating scazut aveau oricum probleme in obtinerea de fonduri pe aceste piete, de aceea Letonia a fost nevoita sa apelezela FMI si la Uniunea Europeana, a explicat ministerul.

Insa institutia letona a adaugat ca scaderea ratingului la un nivel in afara categoriei de investitii "reduce posibilitatile guvernului de a se imprumuta pe pietele de capital si sporeste si mai mult influenta crizei financiare internationale asupra realizarii de imprumuturi de catre stat".

Celelalte doua state baltice, Lituania si Estonia, au fost plasate sub supraveghere de catre S&P, cu perspective negative.

Alta mare agentie de rating, Fitch, a anuntat ca vede presiuni asupra calificativului acordat Letoniei, daca intelegerea cu FMI esueaza.

S&P si Fitch au retrogradat la finalul anului trecut Romania la categoria "junk", o premiera pentru un stat membru al UE.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#retrigradare Letonia S P, #categoria speculativa junk , #stiri economice