Liderii UE vor sa dubleze resursele FMI

Vineri, 20 Martie 2009, ora 19:52
607 citiri
Liderii UE vor sa dubleze resursele FMI

Liderii Uniunii Europene s-au inteles sa dubleze resursele Fondului Monetar International la 500 de miliarde de dolari si s-au angajat sa furnizeze aproximativ o treime din suma.

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si alti oficiali UE au anuntat intelegerea in urma unui summit de doua zile, concentrat pe gasirea unor metode de a stopa recesiunea de pe continent, relateaza AP.

"Europa demonstreaza ca este la inaltime", a declarat Barroso.

Liderii UE au declarat ca vor furniza intre 75 si 100 de miliarde de dolari statelor care au nevoie de sprijin financiar, in afara de imprumuturile de la Fondul Monetar International.

O decizie finala in acest sens va fi luata dupa intalnirea G20 din Londra, de pe 2 aprilie.

Oficialii europeni au rezistat vocilor care spuneau ca trebuie acordate stimulente financiare si au sustinut ideea de a exista reguli mai stricte si de a mari resursele FMI.

"Summit-ul G20 se va concentra in jurul gasirii unor reglementari pentru piatele de capital internationale, pentru ca este nevoie de asa ceva", a spus prim ministrul ceh, Marek Topolanek.

Liderii sunt de parere ca elementul cheie va fi actiunea internationala coordonata, chiar daca acest lucru ar insemna impartirea puterii cu economiile emergente puternice, gen China, India si Brazilia, in cadrul unor organizatii precum FMI.

Ungaria si Letonia au primit deja 9,6 miliarde de euro de la FMI. Romania este in negocieri pentru finantare din partea FMI si UE.

In timpul summit-ului, liderii UE au fost de acord sa impiedice luarea unor masuri protectionste si sa incerce sa reinvie comertul mondial.

Vineri insa, constructorul auto Renault a anuntat ca isi va muta o parte din productie inapoi in Franta, procedura prin care se creeaza 400 de locuri de munca.

Franta a reusit recent sa obtina acordul UE pentru acordarea unor ajutoare sectorului auto local, dar a fost avertizata, in repetate randuri, cu privire la masurile protectioniste pe care le ia.

Pentru stimularea economiei, UE a fost de acord sa cheltuiasca cinci miliarde de euro din fondurile nefolosite ale uniunii pentru constructia unor retele energetice noi si pentru energie ecologica.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
#summit Uniunea Europeana, #Fondul Monetar International , #stiri economice