Londra vrea sa tripleze taxa de poluare

Miercuri, 13 Februarie 2008, ora 13:06
1783 citiri
Londra vrea sa tripleze taxa de poluare

Taxa zilnica de opt lire sterline, care trebuie platita de londonezi pentru a circula cu autovehiculul in centrul capitalei britanice, ar putea fi majorata de trei ori, ajungand la 25 de lire (33 euro), pentru autovehiculele cele mai poluante incepand cu luna octombrie a acestui an, a anuntat, marti, primarul Londrei, Ken Livingstone, informeaza Green Report.

Potrivit primarului, triplarea taxei de poluare va afecta atat autovehiculele de teren 4X4, denumite "Chelsea tractors", cat si autovehiculele sport puternice si autovehiculele de lux.

In cazul in care Ken Livingstone va fi reales in functia de primar al Londrei in luna mai a acestui an, noua masura destinata sa stimuleze reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera ar putea intra in vigoare incepand cu data de 27 octombrie 2008. Autovehiculele mai putin poluante vor fi complet scutite de la noua taxa.

Toate autovehiculele care emit mai mult de 225 grame de CO2 per kilometru, precum si cele inregistrate inainte de luna martie 2001, care au motoare mai mari de 3.000 de centimetri cubi ar urma sa plateasca 25 de lire sterline pentru a putea circula in centrul Londrei intre orele 07:00 am si 6:00 pm incepand de luni si pana vineri.

"Emisiile de dioxid de carbon ale autovehiculelor 4X4 sau ale autovehiculelor sport puternice pot fi de pana la patru ori mai mari decat cele ale autovehiculelor mai putin poluante", a explicat Ken Livingstone.

Potrivit lui Livingstone, taxa ii va incuraja pe oameni sa se orienteze spre autovehiculele mai ecologice sau spre transporturile publice si va asigura ca cei care aleg sa conduca in continuare autovehiculele cele mai poluante vor plati pentru pagubele aduse mediului inconjurator.

"Este vorba de principiul "poluatorul plateste". In acelasi timp exonerarea completa pentru autovehiculele cu cele mai slabe emisii de dioxid de carbon va fi o motivatie pentru a utiliza autovehiculele cele mai putin poluante", a adaugat Livingstone.

Introducerea taxei pentru acces in centru Londrei a fost decisa in urma cu cinci ani, initial pentru a reduce blocajele care afectau traficul in capitala Marii Britanii.

In luna februarie 2007 aceasta zona care initial se intindea pe o suprafata de 20 de kilometri patrati in jurul City-ului si al catedralei a fost practic dublata prin inglobarea cartierelor Notting Hill, Knightsbridge si Chelsea.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Ken Livingstone, #taxa de poluare, #Londra, #masini , #stiri economice