Magnatii rusi cer infiintarea unei companii nationale de extractie a metalelor

Luni, 19 Ianuarie 2009, ora 22:47
1472 citiri
Magnatii rusi cer infiintarea unei companii nationale de extractie a metalelor

Doi miliardari rusi din sectorul extractiei metalelor au propus crearea unei companii gigant de profil, la care Kremlinul sa detina cota-parte in schimbul datoriilor existente, care sa concureze cu marile grupuri similare din lume.

Vladimir Potanin (foto) si Oleg Deripaska au detineri la compania Norilsk Nickel si intentioneaza sa invite mai multe companii sa transfere statului o parte din datorii in schimbul unui pachet de actiuni intr-o firma mai mare, informeaza Reuters.

Analistii sunt sceptici cu privire la functionarea unui astfel de algoritm. "Pregatim o propunere care vizeaza un schimb: o participatie la o companie mai mare contra achitarii datoriilor, un BHP Billiton rusesc", a declarat Larisa Zelkova, purtatoarea de cuvant a Interros, compania de investitii a lui Potanin. Zelkova a refuzat sa dea mai multe detalii.

Gigantii siderurgici si minieri din Rusia, care au inregistrat profituri record pe masura ce marfurile s-au scumpit, trebuie sa ramburseze datorii masive, ca urmare a scaderii cererii, din cauza crizei financiare mondiale. Multe companii si-au refinantat imprumuturile cu credite de la banci de stat.

"Impulsul pentru aceasta afacere este dat de faptul ca unele dintre aceste companii vor sa fie sustinute de stat la plata datoriilor si considera aceasta mega-fuziune mai eficienta decat restructurarea individuala", a spus Kevin Dougherty, unul dintre managerii companiei Pharos Russia Fund.

"Statul este, de asemenea, interesat sa creeze un astfel de campion national, care s-ar potrivi cu interesele sale", a mai declarat Dougherty.

Compania nationala a carei infiintare a fost propusa, in care statul ar putea detine un pachet de actiuni de blocaj de cel putin 25% plus o actiune, ar putea fi creata prin fuziunea Norilsk, cea mai mare companie de extractie a nichelului din lume, cu o serie de companii de extractie a metalelor, potrivit publicatiei Vedomosti.

Ziarul mai scrie ca Metalloinvest, Evraz Group si Mechel au fost incluse in schita de propunere ce va fi trimisa luni vicepremierului Igor Secin. Compania de extractie a potasiului Uralkali ar putea, de asemenea, sa se alature grupului.

Zelkova a refuzat sa dezvaluie identitatea firmelor implicate, iar reprezentantii vehicului de investitii a lui Oleg Deripaska, Basic Element, au refuzat sa comenteze.

In schimbul unui pachet de actiuni in cadrul companiei, statul ar putea anula datoriile proprietarilor fiecarei companii si contribui cu detinerea de 60% la cel mai mare producator de titan din lume, VSMPO-Avisma.

Capitalizarea grupului rus ar putea fi cuprinsa intre 70 si 100 miliarde dolari, scrie Vedomosti, ceea ce inseamna ca va deveni una dintre cele mai mari companii din lume. BHP Billiton are o valoare de piata de 125 miliarde dolari.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#propunere magnati rusi, #infiinta companie gigant, #prelucra metale , #stiri economice