Marian Sarbu: Mi-e jena sa comentez OUG privind ajutoarele pentru incalzire

Marti, 20 Octombrie 2009, ora 23:38
1329 citiri
Marian Sarbu: Mi-e jena sa comentez OUG privind ajutoarele pentru incalzire

Fostul ministru PSD al Muncii, Marian Sarbu, considera ca semnatarii OUG prin care au fost reduse ajutoarele pentru incalzire trebuie sa-si asume actul si a precizat ca PSD va accepta propunerea lui Boc ca Legislativul sa modifice OUG astfel incat sa creasca din nou numarul beneficiarilor.

"Ar trebui sa vedeti cine a semnat OUG, cine a contrasemnat-o si cand a fost publicata in Monitorul Oficial si de acolo se pot trage toate concluziile. Mi-este aproape jena sa comentez astfel de declaratii. (...) Poate ca cei care au semnat-o si-o si asuma. (...) Este o ambitie pur electorala, nu imi face nicio placere sa o comentez", a declarat Sarbu marti, la Realitatea FM.

Sarbu a spus ca din punctul sau de vedere era "mult mai cinstit" ca Emil Boc sa spuna ca, dupa ce Ordonanta de Urgenta a fost aprobata in Guvern, a gasit bani pentru majorarea plafoanelor. El a precizat ca social-democratii au iesit de la guvernare la inceputul lunii octombrie, iar OUG a fost adoptata peste aproximativ o saptamana.

Fostul ministru a precizat ca parlamentarii social-democrati nu vor respinge propunerea Guvernului ca Legislativul sa amendeze OUG astfel incat sa primeasca ajutoare si familiile unde venitul pe membru se situeaza intre 425 si 615 lei.

"Cum sa trantim OUG? Asta face parte din asistenta sociala pe timp de iarna. Daca putem creste aceste plafoane si Guvernul demonstreaza ca a gasit bani suplimentari, nu este nicio problema. Este rational sa crestem plafoanele in momentul in care sunt bani", a spus el.

OUG a fost publicata in Monitorul Oficial vineri, 9 octombrie, si este semnata de premierul Emil Boc si contrasemnata de ministrul interimar al Internelor, Vasile Blaga, de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, iar pentru ministrul interimar al Muncii - portofoliu gestionat de Pogea dupa iesirea PSD de la guvernare, a semnat secretarul de stat din Ministerul Muncii, Mihai seitan.

Premierul in exercitiu Emil Boc a declarat luni ca democrat liberalii au remarcat abia dupa aprobarea in Guvern ca proiectul de OUG privind ajutoarele pentru incalzire, elaborat de Ministerul Muncii pe vremea cand era condus de Marian Sarbu, prevede reducerea categoriilor de beneficiari.

Guvernul va cere Parlamentului sa dezbata in procedura de urgenta OUG prin care a fost limitat numarul beneficiarilor de ajutoare pentru incalzire, atfel incat, printr-un amendament depus de parlamentari, sa beneficieze si familiile care au venituri mai mari de 425 de lei pe membru, anunta sambata premierul in exercitiu.

Guvernul a adoptat in 7 octombrie o Ordonanta de Urgenta prin care s-a stabilit ca familiile unde venitul pe membru de familie este mai mic de 425 de lei sa primeasca ajutoare pentru incalzire, in sezonul rece 2009-2010. Executivul a alocat astfel 173 de milioane de euro pentru subventionarea facturilor.

Valoarea acestora urma sa fie compensata de stat in proportie de 90% pentru un venit net lunar pe membru de familie mai mic de 155 de lei, iar in cazul unui venit pe membru de familie cu o valoare intre 355 si 425 de lei compensarea urma sa fie de 40%.

OUG a fost adoptata inainte de 13 octombrie - data la care Executivul a fost demis in urma motiunii de cenzura - si nu mai poate fi modificata de Guvern, pentru ca un Executiv interimar nu poate emite ordonante.

Pentru sezonul rece 2008 - 2009, venitul maxim pe membru de familie pana la care se subventiona factura la incalzire a fost de 615 lei. Astfel, in urma OUG adoptate de Guvernul Boc, familiile unde venitul pe membru este cuprins intre 425 si 615 lei, si care beneficiasera de acest ajutor anul trecut, nu mai puteau primi ajutorul de stat si anul acesta.

Subventia se acorda pentru incalzirea locuintei cu energie termica, gaze naturale, lemne, carbuni sau combustibil petrolier, in intervalul 1 noiembrie - 31 martie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Marian Sarbu, #OUG ajutoare incalzire , #stiri economice