Marile riscuri pentru economie, in 2010

Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 12:06
1919 citiri
Marile riscuri pentru economie, in 2010
foto: Arhiva

Riscul tarilor de a ajunge in imposibilitate de plata, alegerile de anul acesta, framantarile sociale dar si relatiile internationale tensionate apasa greu in 2010 asupra stabilitatii pietelor mondiale, iar deciziile politice vor avea si anul acesta un impact neasteptat de puternic asupra situatiei economice globale.

Desi criza financiara a trecut, efectele acesteia vor continua sa se faca simtite si in 2010, iar deciziile luate de politicieni si situatiile neprevazute risca sa afecteze mai mult ca niciodata echilibrul extrem de fragil al pietelor mondiale, potrivit Reuters.

Imposibilitatea de plata

Cel mai mare risc pentru pietele globale va fi, in 2010, ajungerea in imposibilitate de plata a tarilor greu afectate de criza economica.

Zvonurile ca Dubaiul, Ucraina si Grecia ar putea ajunge curand in aceasta situatie au facut inconjurul lumii, luna trecuta, iar tarile vizate vor fi supuse in continuare unor presiuni politice si economice imense, chiar daca cele mai multe state isi vor relua in 2010 cresterea economica.

Printre tarile trecute pe rista celor cu risc mxim din cauza datoriei publice se numara Portugalia, Ialia, Irlanda, Grecia si Spania, dar si Marea Britanie.

Anul electoral 2010

Printre cele mai importante alegeri programate sa aiba loc anul acesta se numara cele pentru Congresul american, alegerile parlamentare din Marea Britanie si Brazilia dar si cele din tarile europene aflate in curs de dezvoltare.

In Statele Unite vor fi puse la bataie toate cele 435 de locuri in Camera Reprezentantilor si o treime din scaunele senatoriale, pe data de 2 noiembrie.

In Marea Britanie, premierul laburist Gordon Brown ar putea pierde alegerile in fata conservatorilor condusi de David Cameron, iar pietele se tem de un parlament fara o majoritate clara.

Alegerile din Ungaria, Letonia, Ucraina, Polonia, Cehia si Slovacia ar putea de asemenea sa aduca o serie de schimbari politice cu impact direct asupra mediului economic.

Framantari sociale, populism si nationalism

Desi criza financiara nu a produs miscari sociale importante anul trecut, expertii sunt de parere ca tensiuile vor creste in 2010, pe masura ce pachetele de stimuli economici se apropie de sfarsit iar concedierile si scumpirile continua.

Framantarile sociale vor ridica probleme grave in China, in mod deosebit, insa nimeni nu se va putea feri de aceste efecte ale crizei economice si masurilor luate de guverne, din Thailanda si America de Sud sau Iran, pana Marea Britanie.

In ansamblu, politicienii sunt nevoiti sa ia masuri nepopulare, stranind nemultumirea maselor, pe care incearca apoi sa le echilibreze cu masuri populiste, cum ar fi reducerea bonusurilor primite de bancheri.

Nationalismul ar putea fi si el revitalizat, in special in tari sarace ca Africa si America de Sud, unde exista chiar riscul ca statul sa-i exproprieze pe investitorii straini.

China si Statele Unite

In 2010, China va depasi Japonia, devenind cea de a doua economie mondiala, statut ce ii va permite sa influenteze decisiv evolutia intregii planete in urmatorii 10 ani si poate chiar pe parcursul intregului secol.

Presiunile internationale asupra monedei chineze vor creste in 2010, insa Beijingul nu are de gand sa-si pericliteze cresterea economica permitand aprecierea brusca yuanului si nici nu apreciaza insistentele SUA si ale Uniunii Europene.

In acelasi timp, Statele Unite considera mentinerea unei monede chineze slabe o masura protectionista si o amenintare directa la adresa propriei reveniri economice.

Crizele cu final neasteptat

Discutiile pe marginea programului nuclear al Iranului continua sa ramana un important factor de risc, mai ales pentru pietele energetice, iar situatia devine cu atat mai complicata pe fondul instabilitatii sociale declansate de alegerile prezidentiale de anul trecut.

Coreea de Nord ramane total imprevizibila, existand aici scenariul unui razboi, dar si al mortii dictatorului Kim Jong-il, ce ar putea declansa reunificarea cu Coreea de Sud.

In acelasi timp, analistii cred ca al-Qaida si aliatii sai incearca sa declanseze un conflict armat intre India si Pakistan, iar atacul esuat asupra unui avion cu destinatia Detroit, in ziua de Craciun, arata ca Statele Unite se afla in continuare in vizorul teroristilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#riscuri piete 2010, #riscuri politice 2010 , #stiri economice