Masuri anticriza: Neimpozitarea profitului si prelungirea somajului

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 19:16
3442 citiri
Masuri anticriza: Neimpozitarea profitului si prelungirea somajului
Foto: CurierulNational.ro

Guvernul va adopta, saptamana viitoare, prin Ordonanta de Urgenta, masurile anticriza, printre care neimpozitarea profitului realizat in primul trimestru si reinvestit si prelungirea cu trei luni a perioadei de somaj in 2009.

"Saptamana viitoare, guvernul va adopta, prin Ordonanta de Urgenta, o serie de masuri anticriza. Prima este neimpozitarea profitului realizat in primul trimestru din 2009 si investit incepand cu trimestrul al doilea al anului", a spus pentru NewsIn reprezentantul Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu.

A doua masura adoptata prin ordonanta de urgenta va fi plata lunara a taxei pe valoarea adaugata (TVA), in cazul importurilor intracomunitare efectuate de contribuabilii mici, care pana in prezent se efectua trimestrial.

"Inainte, contribuabilii mici plateau trimestrial TVA pentru importurile intracomunitare. Prin plata lunara, vizam preintampinarea evaziunii fiscale pentru aceste achizitii intracomunitare.

Problema, in cazul contribuabililor mici, este ca multe firme apareau pentru 2-3 luni, desfasurau activitati de import si apoi, cand sa plateasca, dispareau", a explicat Ionescu.

In compensare, ANEIR a cerut, pentru contribuabilii mari si mijlocii, care fac importuri extracomunitare, scaderea plafonului pentru plata in vama a TVA, de la nivelul actual de 150 milioane lei.

De asemenea, o alta masura anticriza care ar putea fi aprobata saptamana viitoare este cresterea perioadei de somaj cu trei luni in 2009. "Este vorba de somaj clasic, nu tehnic", a adaugat Ionescu.

Tot saptamana viitoare, se va hotari care vor fi sporurile neincluse in Codul Muncii, care vor fi anulate sau reduse.

Ionescu a precizat ca, o alta masura adoptata, prin Ordonanta de Urgenta, pana pe 15 februarie 2009, va fi subventionarea agriculturii cu ingrasaminte chimice, in limita a 2,4 miliarde lei.

"Maine (joi, n.r.), vor fi adoptate masurile privind fondurile de garantare si capitalizarea cu 400 milioane lei a fondului de contragarantare", a mai spus Ionescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#masuri anticriza, #neimpozitare profit, #prelungire durata somaj, #Mihai Ionescu ANEIR , #stiri economice