Mieii comercializati de Paste trebuie sacrificati in locuri special amenajate

Marti, 08 Aprilie 2008, ora 17:28
992 citiri
Mieii comercializati de Paste trebuie sacrificati in locuri special amenajate

Mieii care vor fi comercializati de Paste trebuie sacrificati in unitati aprobate sanitar veterinar sau in piete si targuri special amenajate de catre administratia locala pentru o perioada de cinci zile, inaintea sarbatorilor Pascale, se arata intr-un comunicat al ANSVSA citat de Newsin.

Potrivit sursei citate la toate punctele de sacrificare autorizate in piete si targuri se vor afla echipamente de asomare puse la dispozitie de administratia pietelor.

Producatorii care vor sa vanda miei vii in piete, in perioada sarbatorilor Pascale, trebuie sa prezinte certificatul de sanatate al animalului de la medicul veterinar, formularul de miscare si actele care dovedesc ca este proprietarul animalelor.

In plus, carnea si organele de miel sunt admise pentru consumul public numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara si poarta marca de sanatate.

Marcarea carnii de miel, destinata pietei nationale, se face cu o stampila de forma rotunda, care cuprinde in partea superioara: numele tarii (Romania), in centru, codul judetului urmat, fara intrerupere, de numarul de autorizare veterinara a unitatii si numarul de identificare a medicului veterinar oficial care a efectuat inspectia carnii, iar in partea inferioara "controlat sanitar veterinar".

Carnea de miel obtinuta in unitati supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, autorizate pentru schimburi intracomunitare se marcheaza cu o stampila de forma ovala care cuprinde in partea superioara: numele tarii, in centru, numarul de autorizare a unitatii, in partea inferioara EC.

Marca de sanatate si certificatele de sanatate pentru carnea de miel vor fi gestionate de catre medicul veterinar oficial care asigura supravegherea sanitara veterinara a unitatii respective.

Carnea provenita de la ovinele sacrificate in gospodariile populatiei este destinata strict consumului propriu. De asemenea, carnea provenita din sacrificarile efectuate in locurile special amenajate temporar va fi comercializata direct consumatorului final, imediat dupa sacrificare, examinare si marcare. Normele ANSVSA interzic transportul carnii in alte locuri in scopul comercializarii, precum si expunerea pentru o perioada prelungita de timp la temperatura mediului ambiant.

Presedintele ANSVSA, Radu Roatis, declara la inceputul anului, pentru NewsIn, ca Romania a solicitat Comisiei Europene o derogare pentru sacrificarea traditionala a animalelor, pentru o perioada de trei ani.

In principal, solicitarea Romaniei se refera la posibilitatea de a sacrifica animale fara asomare.

Potrivit lui Roatis, daca Romania obtine aprobarea Comisiei, derogarea va fi valabila pentru trei ani, in perioada sarbatorilor de Craciun si de Paste. In acest sens, autoritatile romane vor incearca, din nou, sa obtina o derogare pentru sacrificarea animalelor in preajma sarbatorilor de Pasti.

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#miei, #sacrificati, #paste, #locuri, #ANSVSA, #asomare , #stiri economice